L’any 2019, Rosa Ribas, nascuda al Part del Llobregat (1963) i resident a Alemanya, va publicar ‘Un asunto demasiado familiar’, el primer volum de la trilogia dedicada a la família i els seus secrets. Justament, per reforçar aquest enfocament, l’autora va decidir que els protagonistes, els Hernández, es dediquessin junts a la investigació privada: “Volia jugar amb la paradoxa que fossin persones especialitzades en desvetllar secrets aliens els que també s’amaguin moltes coses entre elles mateixes”.
El principi de la seva nova novel·la, ‘Los buenos hijos’, està en relació directa amb aquest fet de no compartir informació personal ja que Nora, desapareguda al volum anterior de manera misteriosa, es reincorpora a l’agència familiar situada a Sant Andreu sense confessar-li als seus pares, Mateo i Lola, ni als seus germans, Amalia i Marc, on ha estat tot aquest temps.
L’agència continua ocupant-se d’alguns casos rutinaris, com infidelitats o desaparicions, fins que un dia sol·liciten els seus serveis un matrimoni que vol saber per quina raó es va suïcidar la seva filla adolescent. Mateo assigna el cas a Marc que, gràcies a les intuïcions brillants de la seva mare, esbrinarà que la noia no va matar-se per sofrir un desengany amorós. Aleshores els pares retiren l’encàrrec, però les recerques prosseguiran fins a descobrir una veritat tèrbola i tràgica que canviarà la vida dels Hernández per sempre més.
La investigació forga no solament en les relacions que existien entre la noia morta i els seus pares, sinó que també funciona de mirall on els Hernández es veuen reflectits provocant reflexions sobre la seva pròpia família. A més, es veuen trasbalsats perquè el trastorn mental de Lola, la mare, s’agreuja fins al punt d’haver de plantejar-se el seu ingrés en una clínica psiquiàtrica amb el dilema moral que suposa de remordiments de consciència.
A diferència d’altres novel·les de gènere negre, en aquestes obres de Rosa Ribas té molta importància la llar familiar, que és alhora la seu de l’agència. La casa dels pares esdevé el centre de l’univers dels protagonistes: “Els fills, malgrat s’han independitzat, hi tornen quan tenen greus problemes a la seva vida, como succeeix en el primer volum de la saga amb Nora o Amalia, i Marc hi passa més temps que a casa seva. Allí, l’espai central és la cuina, on parlen dels casos, es barallen, es reconcilien, es formen fronts i aliances mentre mengen macarrons o arròs a la cubana.”, com va explicar l’autora al Diario Público.
Fotografia: el volum ‘Los buenos hijos’, de Rosa Ribas | tusquets.com