Al carrer amb el seu nom hi ha l’edifici de la Previsió Obrera a Sant Andreu.
Ahir 11 de novembre van escaure els 180 anys del natalici de Josep Balari i Jovany, nascut el 1844, i el passat 1 de juliol en va fer 120 de la seva mort el 1904. Personatge avui prou oblidat a la cultura catalana, en tenim, però, cabal record per un carrer que se li va dedicar a Sant Andreu, poble amb el qual poca relació va tenir i on poc avui saben explicar qui era el personatge.
Nascut a Barcelona de pares mataronins, va ser un erudit polifacètic a l’estil dels que avui és impossible trobar. Va cursar filosofia i lletres, i dret a la Universitat de Barcelona. Va esdevenir un hel·lenista destacat que dominava el català, castellà, llatí, grec, àrab, francès, anglès, italià, rus i alemany, a més de ser el propagador de la taquigrafia juntament amb treballs també d’història com la seva “Origenes historicos de Cataluña” de 1897, molt celebrada en el seu temps.
Balari, que va fer part a la seva recerca a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, va estar vinculat als Jocs Florals i va presidir l’Acadèmia de les Bones Lletres, on va treballar en els camps filològics, etimològics i toponímics, i va traduir de l’alemany obres tan destacades com l’òpera de Wagner ‘Tristany i Isolda’, i altres com ‘Tiberi a Capri’.
Deu anys desprès de l’annexió dels pobles del Pla a Barcelona, davant del desgavell que se li va plantejar al consistori de tenir en una mateixa ciutat quatre carrers de Sant Antoni o de l’Ajuntament, cadascuna de les denominacions provinent d’un anterior municipi independent, la Casa Gran va decidir introduir canvis en aquest àmbit.
El 1907 els regidors de Sant Andreu, majorment de la Lliga Regionalista, van fer les seves propostes: Cuba, Neopàtria, Llenguadoc, Montpeller, Bascònia, Borriana i Sòcrates són producte d’aquesta renovació.
Al carrer de Sant Cristòfol primer li donaren el nom de Guimbernat, però a partir del 17 de març de 1908, ajustats diversos noms de la ciutat, li va correspondre el de Doctor Balari i Jovany, que ha arribat als nostres dies.
Fotografia de portada: edifici de la Previsió Obrera de Sant Andreu al carrer del Doctor Balari i Jovany | www.meet.barcelona
Primera fotografia interior: retrat de Balari |enciclopedia.cat
Segona fotografia interior: llibre de balari ‘Nociones de sintaxis griega’ (Barcelona c. 1923) | abebooks.fr