Va ser un precursor del que avui són els ensenyaments de formació professional, escrivint diverses monografies de la mecànica tèxtil.
Ramon Batlle és el nom d’un llarg carrer de Sant Andreu que parteix del carrer Gran i baixa cap Virgili. Per alguns és el carrer del Catalanistes, per a d’altres el carrer de les Dominiques, perquè aquesta entitat cultural i aquesta escola estan ubicades en aquesta via.
El carrer Ramon Batlle va néixer en l’eixample de Sant Andreu a la meitat del segle XIX. Allà Sant Francesc Coll hi va establir l’escola de la seva congregació, entre horts, corrals i les primeres cases que anaven expandint-se a redós de les fàbriques.
Originalment era el carrer de Sant Pau, però el 1907, arran del gran canvi de nomenclàtor provocat per les agregacions dels pobles del Pla que tenia com a objectiu desfer duplicitats, el carrer, prolongació de Sòcrates, va rebre el nom d’Aristòtil, ambdós filòsofs grecs coetanis.
El nom de carrer d’Aristòtil es va fer tristament famós en l’epidèmia de tifus que va patir Barcelona el 1914, quan erròniament es va atribuir el brot a la contaminació d’una font d’aquest carrer, però la font d’Aristòtil no tenia res a veure i donava a beure bona aigua.
Semblança biogràfica
Ramon Batlle i Ribas havia nascut a Barcelona el 1837 i va ser el fundador de l’Escola de Tissatge en només 23 anys, dedicant-se tota la vida a l’estudi, ensenyament i perfeccionament de l’art tèxtil, introduint millores en els telers i rebent centenars d’alumnes els seus ensenyaments.
A Ramon Batlle el podem considerar un precursor, un pioner del que avui són els ensenyaments de formació professional, escrivint diverses monografies de la mecànica tèxtil. Per aquest motiu, va ser objecte d’un gran homenatge al Foment del Treball el 1903 i el seu retrat, pintat per Antoni Utrillo, figura en la Galeria de Catalans Il·lustres des de 1915.
Ramon Batlle va morir a Barcelona, concretament, segons dades que hem trobat al registre civil, el 16 de novembre de 1906, als 69 anys; i també, segons una nota a La Vanguardia, els seus funerals es van celebrar el 22 a la Parròquia de la Puríssima Concepció.
El nom del carrer va ser aprovat oficialment en data 19 de maig de 1914, el 21 de novembre de 1915 es va inaugurar una placa artística que recordava els seus mèrits, placa obra de l’escultor Enric Clarasó. L’any 2000, quan la constructora Metro3 va enderrocar el vell edifici per a edificar nous pisos, la conselleria de Cultura del Districte va vetllar des del primer moment per la seva conservació, i la placa es va reposar en acabar l’edifici l’any 2004.
També es va inaugurar el 1918 un bust de Ramon Batlle damunt d’una columna a la plaça d’Armes del parc de la Ciutadella.
Fotografia de portada: collage amb el retrat de Ramon Batlle i de la seva obra ‘Cataluña textil’ | Redacció
Fotografia interior: placa en honor de Ramon Batlle | wikipedia.org