Dotzè lliurament de la sèrie de fotografies d’antics comerços andreuencs, superposades en l’actualitat en el mateix lloc des d’on van ser realitzades. L’establiment protagonista d’avui és l’antiga drogueria La Reforma, situada a la cantonada entre el carrer Gran de Sant Andreu i el carrer de Malats, i com de costum s’anima a tothom qui disposi d’informació a afegir comentaris a través del formulari de la part inferior o les publicacions a les xarxes socials d’Andreuenc.
L’any 1912 es va projectar una gran reforma urbanística que anava a canviar part del nucli antic andreuenc. Es pretenia comunicar la carretera de Barcelona –actualment avinguda Meridiana– amb la plaça d’Orfila mitjançant un nou passeig que aprofitaria part de l’antic carrer de l’Hostal. Durant els cinc anys següents es va anar obrint un carrer de nova planta enderrocant diverses cases del carrer Gran de Sant Andreu i del carrer de Sant Marià, i a partir de finals de 1917 es va anar condicionant fins a la seva inauguració final a inicis del 1919.
Aquell nou carrer rebria finalment el nom de Malats, en memòria de Joaquim Malats i Miarons, un pianista i compositor andreuenc molt famós que va morir amb només 40 anys truncant així una prometedora carrera musical. Tot i que el carrer era i és conegut com a carrer de Malats, popularment per a molts andreuencs aquell va ser sempre el “carrer de la reforma”.
A la primera meitat de la dècada de 1930 s’aixecà l’edifici actual on el 1951 es va instal·lar l’antiga drogueria primerament considerada com a casa d’olis i sabons. Milers d’andreuencs van anar comprant en aquest establiment al llarg de la seva dilatada història. Situada al ben mig del poble, aquesta va ser durant més de 50 anys una de les drogueries de referència a Sant Andreu de Palomar.
L’any 2008 l’establiment es va traslladar al carrer de Sant Mateu, a prop del camp de futbol de la UE Sant Andreu, un carrer menys concorregut i més tranquil i desconegut, però tot i això, el comerç segueix funcionant i els seus propietaris continuen despatxant a la gent amb la mateixa amabilitat que en els vells temps.
Refotografia: Imatge de La Reforma a mig segle XX en l’entorn actual | Fons Marcel Simón
Història: Jordi Petit