Les visites de Francisco Franco i Primo de Rivera demostren la importància de les fàbriques situades a l’actual districte de Sant Andreu en aquells anys.
Fa pocs dies parlaven del 75 Aniversari de la visita d’un dictador, Francisco Franco, a la Fabra & Coats, i avui recordem una efemèride similar, la visita d’un altre dictador, Primo de Rivera, que un 29 de maig com avui però de fa 93 anys, el 1929, va visitar la fàbrica La Hispano Suiza de La Sagrera, aquella que el 1946 el franquisme expropiaria per a lliurar-la a l’INI, sent la base d’ENASA, l’empresa que fabricava el camió PEGASO.
Poc es podia pensar Miguel Primo de Rivera, que quan havia donat el cop d’estat que el portà a governar era capità general de Catalunya, que per aquells dates de finals de maig solament li restaven vuit mesos abans no caigués i s’exiliés, i deu per a la seva mort a París.
Aquells dies era a Barcelona perquè a Barcelona hi era tothom. El dia 20 de maig s’havia inaugurat l’Exposició Universal de Barcelona, un gran esdeveniment durant anys ajornat i transformat i que just en abaixar la persiana, el gener de 1930, el seu règim cediria.
Aquella setmana, Primo de Rivera havia acompanyat el dimarts al rei Alfons XIII i tota la comitiva d’autoritats, que van suposar quatre viatges de cremallera per a pujar-los a tots a Montserrat.
Dimecres 29, després d’haver assistit al matí a la inauguració del Pavelló d’Itàlia a la fira, acte que el va entusiasmar en ser un admirador de Mussolini i el seu règim copiava els models del feixisme italià, a la tarda girà visita a La Hispano Suiza, fàbrica de automoviles a La Sagrera.
Primo de Rivera, Marquès de Estella, va arribar a dos quarts de quatre acompanyat de Damià Mateu, un dels socis, propietari i President de la fàbrica, home afí a la Lliga Regionalista que tot sovint havia fet d’intermediari entre el partit i Alfons XIII.
També l’acompanyava Francisco Aritio Gómez, enginyer i vicepresident de l’empresa, sent rebut per tot el consell d’administració i els directius iniciant la visita a les diferents seccions de la fàbrica, fent més temps en les de foneria, motors d’automòbil i aviació.
Finalment els treballadors, concentrats en un dels patis, van aplaudir al Dictador i un treballador, Abarca, el va saludar en nom de tots els companys, passant a la Sala de Juntes, on li serviren un lunch. Llavors, Damià Mateu li agraí la visita i li demanà que el règim protegís la industria nacional o del contrari seria tributària de l’estrangera. El General Miguel Primo de Rivera li va dir que en prenia nota, acabant la visita al punt de les sis de la tarda.