La setmana passada l’Ajuntament de districte va retirar les darreres tanques de la zona i va posar a disposició dels andreuencs el resultat d’una intervenció que forma part de la remodelació integral del carrer Gran de Sant Andreu.
Els aspectes més destacats del conjunt són l’amplitud d’espai que s’ha aconseguit a la cruïlla dels carrers Gran de Sant Andreu, Rubén Darío, Riera de Sant Andreu i carrer Sant Adrià en aplicar la plataforma única per a circulació rodada i peatons, i la desaparició de cotxes aparcats al seu voltant. A la banda oposada, hi ha un pas que, tocant a la paret, es converteix en una grada que tanca una petita terrassa que sembla preparada per enjardinar.
Dintre de la plaça, que segueix tenint el terra de sorra i els seus típics arbres, ses situa la zona de joc adreçada a la mainada de menys de 6 anys. Per al seu plantejament, es va recòrrer a una acció participativa en dues sessions al casal de barri Ateneu l’Harmonia. Es va convidar especialment les famílies amb infants d’aquesta franja d’edat i les associacions de famílies d’escoles del barri.
La zona lúdica, que queda clarament delimitada per un clos, acull tres elements de joc: una caseta amb tobogan, una petita piràmide i un gronxador. La font d’aigua per apaivagar la set dels infants i els bancs on seuen els familiars vigilants han quedat fora, al voltant del petit recinte.
La plaça de La Pomera és un racó emblemàtic del districte pel seu encant. La seva existència es deu a un fet desgraciat de finals dels anys 60. Durant les obres del túnel de la Línia 1 que comunica l’estació de Fabra i Puig amb la de Sant Andreu, es van provocar esquerdes a moltes cases. Algunes van resultar tan greument afectades que es van enderrocar i van deixar aquest buit. Tanmateix, el veïnatge va voler deixar una pomera del pati d’una de les cases com testimoni de la seva passada existència i com promesa de una plaça pública que fa dècades es va convertir en realitat.
Un dels elements més seductors de la contrada és el gran mural que l’artista Antoni Gabarre va pintar l’any 1987 per encàrrec de l’Associació de Veïns de Sant Andreu reproduint el paisatge que s’havia destruït. Just a l’altra banda, destaca el mosaic estil Joan Miró de l’any 1994, quan els nens i nenes del barri van participar en un homenatge a la seva persona que l’Ajuntament va materialitzar i que es va inaugurar amb una festa popular.
Fotografia: Parc infantil de la plaça de la Pomera | Assumpta Mañà