La plaça Masadas és la perla de La Sagrera, la plaça que tothom ensenya als forasters. Tanmateix, actualment conviu amb la problemàtica dels comportaments incívics que incomoden el descans veïnal.
La plaça Masadas va ser mercat municipal fins al seu enderrocament el 1993. Els arcs monumentals la converteixen en un lloc espectacular de 1.408 m2, tancada al trànsit on les criatures juguen amb tota tranquil·litat. A més, hi ha una oferta de bars generosa, que supera la mitja dotzena, amb terrasses sota els porxos. És un indret amb encant i màgia, clos ideal per trobades i escenari de festes
L’altra cara de la moneda és la massificació incívica. Alguns veïns ja n’estan tips i han començat a alçar la veu. La presència dels nens xutant pilotes, guixant el terra i ruixant aigua totes les tardes, sota la mirada complaent dels grans que els acompanyen, és l’infern de la plaça Masadas. Uns adults que, en moltes ocasions, col·lapsen amb els cotxets de les criatures i amb rotllanes el pas i accés als habitatges.
Les terrasses dels bars són un dels atractius de la plaça Masadas. No obstant això, la brutícia dels locals i el soroll a altes hores de la nit són un altre dels maldecaps dels veïns. Una plaça no és accessible a vehicles i que és força vulnerable en uns horaris en els quals la seguretat no patrulla a peu.
Nascuda com una plaça cívica i comercial, de l’antic comerç només en resta la drogueria modernitzada i la tradicional floristeria. La font monumental va desaparèixer fa anys i es desconeix on va anar a parar. També preocupa l’ús impropi del sortidor d’aigua que és utilitzat com a piscina de bany tot i el risc elèctric de l’enllumenat. S’ha arribat a un punt en què fins i tot casals d’estiu porten els petits amb banyador a mullar-s’hi, com si es tractés d’una piscina.
La indignació veïnal es repeteix entre les converses dels veïns que qualifiquen la plaça de pati particular, piscina pública, guarderia, pista de patinatge, camp de futbol, bloqueig d’habitatges, aparcament de cotxets de criatura, entre moltes altres descripcions.
Fotografia: Nens banyant-se enmig de la plaça | Joan Ramon Elies