Segons Antoni Garcia, el club andreuenc podria estar pagant car el suposat recolzament al seu opositor.
Com aficionat del Sant Andreu i persona que segueix la història del futbol català i de l’actualitat, he d’afirmar que el Sant Andreu ha tornat a patir un nou arbitratge polèmic aquest diumenge, en el penúltim partit de Lliga contra el Vilafranca. En aquest cas, el protagonista ha sigut el col·legiat Díaz Díaz, que es va empassar dos penals claríssims, i dos més de bastant possibles, a favor de l’equip andreuenc, segons comentaven molts aficionats després del partit i se’n feien ressò els mitjans de comunicació.
La designació d’aquest col·legiat va ser molt polèmica, ja que aquesta temporada va xiular l’Europa-Castelldefels, on el conjunt escapulat va marcar al minut 95, fora de temps; i també va arbitrar el Montañesa-Hospitalet, on va provocar incidents d’ordre públic. I fa dues temporades va arbitrar l’Europa-Vilafranca, xiulant dos polèmics penals a favor de l’equip local i expulsant a un jugador visitant amb targeta vermella directa als 20 segons de partit, de manera sorprenent.
Les últimes designacions arbitrals dels partits de l’Europa tenen una curiosa coincidència. Al Sant Andreu-Europa, Sánchez Rico, col·legiat que es retira aquesta temporada. El mateix que Gonzáles Moreno, que va xiular l’Europa-Hospitalet, expulsant el jugador visitant –i exandreuenc– Ton Alcover amb una polèmica segona targeta groga quan els riberencs guanyaven per 1-2. I en la darrera jornada, l’Europa-Montañesa també tindrà un àrbitre que també es retira, Gómez Meneses.
Però les polèmiques federatives van més enllà dels arbitratges. Després del derbi Sant Andreu-Europa, va sortir a la llum que un directiu de la Federació Catalana de Futbol hauria retret al club andreuenc el seu posicionament en les darreres eleccions de la FCF. En clara al·lusió al fet que el Sant Andreu hauria recolzat al candidat Juanjo Isern, amb qui el president quadribarrat té una reconeguda amistat des de fa anys. En canvi, tot apunta a què el president de l’Europa, Víctor Martínez, hauria donat suport al vencedor d’unes eleccions federatives marcades per les sospites de frau, i que es podrien haver de tornar a celebrar per tercer cop.
Però l’enemistat de Joan Soteras amb el Sant Andreu podria venir de lluny i, així d’entrada, no ha vingut mai al Narcís Sala tot i ser el club quadribarrat un dels més representatius de Catalunya. Però val la pena anar més enrere. Soteras va ser durant molts anys president del Sabadell i, en la seva etapa, tolerava la presència a la Nova Creu Alta un grup d’ultradreta anomenat Hooligans Vallès, que llavors liderava l’animació de l’estadi arlequinat.
En els partits a Sabadell d’aquella època, l’afició del Sant Andreu, clarament d’esquerres, sempre era rebuda amb molta hostilitat i violència per part d’aquest grup d’ultradreta que, per sort, amb la sortida de la presidència arlequinada de Joan Soteras, va ser eradicat de la Nova Creu Alta.
I, actualment, la FCF també està fent un marcatge important contra l’afició del Sant Andreu, el que podria donar a entendre que al carrer de Sicília no agrada gens l’impacte que està assolint el Sant Andreu, a nivell mediàtic i de massa social. Fins i tot alguns rumors apunten a què això preocupa, i molt, ja que el creixement d’un club d’aquest tipus a Barcelona no interessaria i hi podria haver voluntat de tallar-ho de soca-rel.
En aquest sentit, des de l’afició andreuenca també se sospita que des de la temporada passada la mateixa Federació Catalana de Futbol ordena directament que en els partits que juga el Sant Andreu com a visitant hi hagi presència policial, quan a la resta de camps de Tercera RFEF pràcticament no hi ha operatius.
L’hostilitat policial que pateix l’afició andreuenca en la majoria de desplaçaments és inaudita en la cinquena categoria del futbol estatal. Fins i tot en el darrer desplaçament a Girona, on la gent va veure el partit des de fora del camp, els Mossos d’Esquadra van organitzar un dispositiu especial, i els que van ser-hi apunten a què previsiblement haurien seguit ordres federatives.
A més, prop d’una quarantena d’aficionats andreuencs han sigut sancionats per la Llei de l’esport amb la prohibició d’entrar a recintes esportius durant un any. La majoria han recorregut aquesta sanció, el que hauria d’implicar la suspensió cautelar fins a la resolució del recurs i, mentrestant, haurien de poder entrar als camps. No obstant això, segons fonts properes als afectats, la FCF envia la llista d’aquestes persones als clubs i dona ordres als cossos policials per tal que se’ls impedeixi l’entrada als partits del Sant Andreu, tot i que hi hagi recurs pendent de resolució i que la llei empari als aficionats.
Aquesta temporada, a camps com el de l’Hospitalet, els Mossos d’Esquadra anaven equipats amb tauletes, disposant de les fotografies d’aquestes persones, per buscar-les per la grada i expulsar-les del camp de futbol. I tot apunta què així podria ser també en el darrer desplaçament de Lliga a Santa Coloma de Gramenet.
Finalment, si el Sant Andreu no aconsegueix l’ascens directe a Segona RFEF en l’última jornada, cal tenir en compte que actualment la promoció d’ascens té les dues primeres eliminatòries entre equips catalans –segon contra cinquè i tercer contra quart–, i en aquests enfrontaments les designacions arbitrals dependran de la FCF. Així doncs, les polèmiques podrien estar lluny d’acabar-se.
Veu andreuenca: Antoni Garcia
Fotografies: Joan Soteras i Hooligans Vallès, en imatges d’arxiu | FCF i Google