Andreuenc reprodueix literalment el Manifest de la ‘Comissió Pro estacions Sant Andreu de Palomar’.
El manifest és producte de la imminent entrada en servei (11 de desembre) de la nova estació amb el nom de Sant Andreu i que substituirà la coneguda fins ara com estació de Sant Andreu Comtal.
AL METRO I AL TREN, EL TOPÒNIM SENCER
La companyia Caminos de Hierro de Barcelona a Granollers va inaugurar el 23 de juliol de 1854 la línia ferroviària de Barcelona a Granollers. El traçat ferroviari, després de travessar la muralla medieval i el baluard de Don Carlos, vorejava la Ciutadella i, a través de la zona militar, discorria entre el que avui són els carrers de Zamora i Joan d’Àustria, i s’endinsava al municipi de Sant Martí de Provençals fins arribar a l’estació i els tallers de reparació del Clot. El traçat prosseguia per terrenys de Sant Martí de Provençals i de Sant Andreu de Palomar, seguint un traçat paral·lel al del Rec Comtal i a la carretera de Ribes, al marge esquerre del riu Besòs, abans de travessar-ne la llera per continuar el recorregut cap a Montcada i Reixac.
Poc després va demanar el perllongament de la línia fins a Girona. El 17 de desembre de 1877 el ferrocarril va arribar fins a Figueres, i el 20 de gener de 1878 es va inaugurar el darrer tram fins a Portbou, creant així la connexió internacional amb França, arribant a Cervera de la Marenda (Rosselló, Catalunya del Nord). L’1 de gener de 1898, després d’haver fet una oferta millor que la presentada per Caminos de Hierro del Norte de España, la companyia va decidir de fusionar-se amb la Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA).
El nom de l’estació en el seu origen fou Sant Andreu de Palomar -San Andrés de Palomar en la versió castellana- i no és fins el franquisme, pocs anys després de la nacionalització de les companyies ferroviàries de via ampla uniformades dins de l’empresa estatal RENFE, que es va rebatejar la parada com a Sant Andreu Comtal -San Andrés Condal en castellà. I l’estació, ja soterrada, del Nord o de Dalt, passarà a anomenar-se de Sant Andreu Arenal. Segurament els canvis de nom es realitzaren amb la voluntat de distingir ambdues estacions ferroviàries.
L’edifici de l’estació de Sant Andreu Comtal, fins a dia d’avui una de les més antigues en funcionament de l’Estat espanyol, i potser, d’Europa, deixarà de prestar servei i passarà, si ADIF fa el gest de cedir a l’Ajuntament de Barcelona la infraestructura, a ser un equipament públic a discernir-ne el seu ús. Just a tocar de l’antiga estació el proper dia 11 de desembre entrarà en servei -no es preveu cap inauguració oficial- la nova estació andreuenca. Batejada amb el nom de Sant Andreu, a semblança de la denominació de la parada del metro de Sant Andreu.
Per a aquest motiu un grup de veïns i entitats del nostre poble proposem que les estacions de RENFE i metro portin el nom de Sant Andreu de Palomar. Les raons de la proposta són les següents:
- Per dignitat històrica del territori on es troben ubicades les estacions.
- Per diferenciar-ho d’altres municipis amb el nom de Sant Andreu.
- Per diferenciar-ho del districte de Sant Andreu.
- Per evitar confusions com el d’un servei d’ambulància que es va dirigir a Sant Andreu de Ia Barca en comptes de Sant Andreu de Palomar.
- Hi ha estacions amb noms llargs a l’Àrea Metropolitana de Barcelona: Sant Pau-Dos de Maig, Coll-Teixonera, Hospital Sant Pau-Guinardó, Ciutadella-Vila Olímpica, Artigues-Sant Adrià, Torre Baró-Vallbona, L’Hospitalet-Av. Carrilet. Per tant, és possible!
Per tot aixà demanem a l’Autoritat Metropolitana del Transport (TMB, RENFE, ADIF) i a l’Ajuntament de Barcelona que les estacions del metro i del tren siguin anomenades amb el nom de SANT ANDREU DE PALOMAR.
Adhesions al manifest: opinioandreuenca1897@gmail.com
COMISSÓ ANDREUENCA PRO ESTACIONS “SANT ANDREU DE PALOMAR”
A Sant Andreu de Palomar, 30 de novembre de 2022.