Segons comparteix una lectora, sembla que senglars, rates i insectes sovintegen el districte i tota Barcelona d’una manera descontrolada aquests darrers temps.
Fa dos dies, a la matinada del 28 d’agost, van ser vistos gravats en vídeo i fotografiats tres senglars al carrer del Pare Sechi, plaça de les Palmeres, carrer de Sòcrates i carrer de les Monges. Fa més temps, el 25 d’abril de 2022, dues cries de senglar es van passejar més de dues hores per la transitada avinguda Meridiana de Barcelona, en els voltants de l’estació de Renfe i metro de la Sagrera, la qual cosa va obligar a un desplegament de diversos agents de la Guàrdia Urbana i un especialista per tal de capturar-los. El 21 març de 2021, un altre exemplar va ser capturat al carrer de Josep Soldevila.
Potser l’episodi més famós d’una topada amb senglars el va protagonitzar Shakira i, en aquest cas, segons el seu testimoni, va resultar atacada en companyia del seu fill Milan mentre passejava per la part alta de la ciutat. Corria el mes de setembre de 2021 i tot el món en va ser coneixedor gràcies al seu Instagram.
De totes maneres, aquests animals no són els únics que li estan donant ensurts a l’alcaldessa Ada Colau. La llista d’episodis amb diverses espècies de la natura comença a ser tortuosa: l’extermini de 1.000 coloms a la plaça Catalunya reprovada per diferents entitats el gener de 2018; l’increment constatat de la població de rates; la proliferació d’insectes (recordar el recent episodi d’una veïna a les festes de Gràcia regalant un ninot en forma d’escarabat a Ada Colau); i ahir dos episodis ben estrafolaris al zoo, el del ximpanzé que es va escapar del seu recinte al zoo, i el dels elefants que es veu que van atreure tant a un home que no es va poder estar d’entrar-hi a la seva zona fins que va ser expulsat i detingut.
Per activa o per passiva, doncs, i més enllà de l’anècdota divertida (les del ximpanzé i els elefants), i ja sigui pels efectes o no de la pandèmia, per la brutícia de la ciutadania, per la manca d’eficàcia de l’Ajuntament, pel canvi climàtic, pel ‘porta a porta’, etc., sembla que alguna cosa està descontrolada en el món animal d’aquesta ciutat i de Sant Andreu en particular.
El tema dels porcs senglars, el més recent a casa nostra, resulta inquietant ja que el perill, tractant-se d’aquests animals, és un factor a tenir en compte i, per tant, s’ha d’emplaçar als responsables municipals a portar a terme una acció decidida que aconsegueixi el control del nombre d’exemplars d’aquesta espècie, que sembla que ha repuntat per la manca d’activitat cinegètica durant la pandèmia, i evitar que visitin la ciutat.
Per abordar els problemes que genera la presència de porcs senglars a l’entorn urbà en el terme de Barcelona, la Direcció de Drets dels Animals va elaborar al mes de maig un pla d’acció 2022-2023 amb el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (SEFaS) per ajudar a reduir l’habituació d’aquests animals a les àrees urbanes i disminuir el volum d’incidències que generen.
Aquest pla s’ha compartit a la Taula de Coordinació del Parc Natural de Collserola amb la resta de municipis que afronten el mateix problema. En aquesta taula es comparteixen estratègies de gestió que inclouen les batudes que autoritza la Generalitat a les zones establertes del parc.
Entre les accions previstes destaquen les següents: mantenir els desbrossaments, que impedeixen zones per al seu repòs i confort; protegir els contenidors d’escombraries, sobretot a les zones per sobre de la ronda de Dalt i als barris de muntanya; impulsar accions de comunicació per conscienciar que no han de ser alimentats;protegir l’aliment de les colònies de gats situades a les zones properes al parc perquè els atreuen; fer un contracte de captures programades i elements de parany per reduir el nombre d’animals habituats i conflictius; i instal·lar gàbies trampa en punts d’alta conflictivitat.
Esperem que aquestes mesures, algunes de les quals s’estan duent a terme durant la primavera i l’estiu, tinguin el seu efecte, reduexin un dels problemes de convivència relacionats amb la vida animal que ens envolta i que es faci públic el balanç d’aquest programa.
Redacció: Lucía Font
Fotografia de portada: senglars en un entorn urbà | cazaworld.com
Fotografia interior: exemplar de rata en entorn urbà | rata exterminationinnovex.com