Els designis del Senyor són inescrutables, escrivia Sant Pau, Apòstol, a la seva Carta als Romans. Els de TMB, també.
Si ara fa uns dies ens van retallar la línia 62 d’autobús fins al centre de la Ciutat, aturant-la a la plaça de les Glòries Catalanes, sense considerar, almenys per uns centenars de metros més, fer-lo arribar a equipaments tant importants com el Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori o el Tanatori, ara ens sorprenen, a partir del dia 25 de juliol, amb la prolongació de la línia H8, que ja no acabarà a Cardenal Reig, sinó al Camí de Torre Melina, girant a la rotonda de Manuel Azaña amb Josep Sunyol i Garriga.
Això no deixa de ser curiós quan s’ha de recordar que l’argument de TMB per a reduir el recorregut de la línia 62 era la dificultat de mantenir les freqüències de pas en línies molt llargues. Ara resulta que contradint-se a si mateixos perllonguen el recorregut ja prou llarg –i que tant de servei fa per altra banda– de la H8, que va des dels que eren antics termes de Sant Adrià i Santa Coloma als de l’Hospitalet, amb una prolongació que segurament serà prou útil.
Potser l’explicació de la utilitat cal buscar-la en el fet que el mateix dia 25 s’inaugura una nova estació de metro a la línia 5, l’accés de la qual serà a la Carretera de Coll-blanc amb el Parc de Torre Melina, i que portarà el nom d’Ernest Lluch en homenatge a la figura de l’antic catedràtic i ministre assassinat per ETA, o sigui que al final del bus H8 tindrà una molt pràctica correspondència amb el metro i el Trambaix.
A partir d’ara comprovar la rapidesa del transport subterrani respecte al de superfície serà molt fàcil: consistirà en comparar el temps invertit en agafar el metro de la línia 5 a La Sagrera i baixar-se a la nova estació després d’un recorregut de 13 estacions, amb la durada del mateix viatge però fet amb l’H8 en 28 parades.
Avui, amb la tarja combinada de transport, anar en metro i tornar en bus és una possibilitat turística de recórrer tot Barcelona de punta a punta i a un preu raonable. Potser, si provem de fer-ho a l’inrevés, quan arribem en bus a l’altre extrem, ja haurà passat una hora i quart que és la cadència del viatge en metro, o no.
Joan Pallarès-Personat.