Arran de la designació de la ciutat de Barcelona com a seu dels XXV Jocs Olímpics d’Estiu, l’escultor Joan Mora (Sant Andreu de Palomar, 1944) realitzà una escultura anomenada Bandera Olímpica, per encàrrec del Comitè Olímpic Internacional (COI). Temps després, Juan Antonio Samaranch, president del COI, la regalà a l’Ajuntament de Barcelona i actualment la peça és exposada al vestíbul de la Casa de la Ciutat de Barcelona. Fins ara ha viscut acompanyada d’altres escultures sense fer soroll. Però en el darrer Plenari de l’Ajuntament de Barcelona es va decidir retirar l’escultura per “ser un regal d’un feixista a la ciutat de Barcelona”. L’escultor andreuenc està indignat, atès que entén que s’ha barrejat naps amb cols. Una cosa és la placa del peu de l’escultura que fa esment a Juan Antonio Samaranch i l’altra és la pròpia escultura, la qual va ésser dissenyada expressament per a commemorar els Jocs Olímpics de Barcelona.
Joan Mora ja va patir fa anys una destrossa de la seva obra pública. Per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, a inicis dels anys vuitanta del segle passat, compon l’escultura dedicada al poeta, sacerdot i historiador andreuenc Joan Clapés, situada a la plaça homònima. L’any 1999, arran de la remodelació de l’esmentada plaça, l’obra escultòrica és malmesa i malauradament desapareguda. El dany és irreparable i l’escultor es nega en rotund a refer la peça per dignitat professional i moral. Com a contrapartida se li ofereix la possibilitat de fer una peça de grans dimensions per al vestíbul de la Biblioteca Ignasi Iglésias allotjada dins del Centre Cultural Can Fabra. La peça anomenada Llibres és un magnífic reclam visual i un veritable homenatge a la lectura i a la literatura.
Joan Mora, un referent de l’art hiperrealista, a més d’exposar arreu del país, també té obra exposada al Museu Olímpic de Lausana; ha guanyat el Gran Premi a la V Biennal Internacional de Valparaíso (1981) i a la XII Biennal Internacional de l’Esport en les Belles Arts (1997) li fou concedit el primer premi amb l’escultura Pols de força. L’any 1999, en el mateix certamen, per l’obra Boxa. També ha participat en diverses mostres d’art contemporani, com la fira madrilenya d’ARCO. Ha exposat diverses vegades en la prestigiosa sala d’art Artur Ramon. L’any 2015, el jove fotògraf José Navarrete, més conegut com a Josenavasan, realitzava l’exposició fotogràfica Joan Mora, retrat quotidià d’una figura en marbre, al Centre Cultural de Can Fabra.
A nivell andreuenc s’ha implicat en diverses iniciatives culturals i socials. Dins del camp ideològic es considera un republicà i sobiranista de ple. Per tot això i més, sorprèn que l’Ajuntament hagi decidit retirar la seva obra de la Casa Gran. Per ser justos (i no filar massa prim que a voltes sembla que fem el ridícul) crec que l’esmentada escultura hauria de romandre en aquest lloc. Retirant la polèmica placa n’hi hauria prou. Faríem justícia esborrant el nom de Juan Antonio Samaranch – en Joan Mora hi està totalment d’acord i expressa que li faríem un favor a la seva obra – i no enretirant l’escultura de l’Ajuntament honorem l’obra d’un il·lustre escultor barceloní.
Fotografia: Escultura de Joan Mora a l’Ajuntament de Barcelona | M.G