La nutrició és bàsica i és necessari controlar-la per tal de gaudir d’una bona salut. En especial els celíacs, que han d’alimentar-se sense gluten. En total, la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE) estima que més de 400.000 persones poden estar afectades. La celiaquia és una malaltia que produeix una inflamació en l’intestí prim i malmet el seu revestiment. Això impedeix l’absorció de compoments importants dels aliments.
El dany a la mucosa de l’intestí neix d’una reacció a la ingesta de gluten, que es troba en el blat, l’ordi, el sègol, possiblement en la civada, i en els aliments laborats amb aquests ingredients. Aquesta malaltia es pot manifestar en qualsevol momentde la vida des de la lactància fins a l’edat adulta. S’ha d’acudir al metge per analitzar la intolerància al gluten, especialment quan existeix un imporant dolor abdominal, distensió, gasos o indigestió, restrenyiment, disminució de la gana, diarrea, intolerˋancia a la lactosa, basques i vòmits.
La malaltia consisteix en una intolerància permament a les proteïnes del gluten del blat (gliadina), del sègol (secalina), de l’ordi (hordeina) i del triticale (híbrid de blat i sègol). La celiaquia no es pot curar. Els símptomes desapareixeran i les vellositats en el revestiment dels intestins sonaran si se segueix una dieta lliure de gluten de per vida. Però els cereals constitueixen una part important de la dieta europea. En conseqüència alguns afectats han d’iniciar una dieta més asiàtica a base de derivats de l’arròs.
La necessitat d’una dieta especialitzada ja té un coneixement social important. Alguns dels aliments permesos als celíacs són: llet i derivats làctics (formatge, mantega, mató, nata…), carn, peix i marisc fresc, ous, fruites, verdures, hortalisses i llegums, soja, arròs, blat i tapioca (farina i midó), sucre, mel, oli, etc. L’Associació de Celíacs de Catalunya organitza sessions informatives i actualitza un llistat d’establiments que disposen de productes sense gluten, tant restaurants com botigues d’alimetnació.
Sobre l’autor: Sant Jordi Diet, Unitat de Nutrició i Dietètica de la Clínica Sant Jordi
Fotografia: Cereals en una parada de mercat | Andreuenc