La primera píndola contraceptiva es va comercialitzar als Estats Units d’Amèrica el 1960 amb el nom d’Enovid i el mateix any es va introduir a Espanya amb el nom d’Anovial 21. Contenien les dues hormones d’estrògens i progesterona que segueixen estant fins al moment i que impedeixen l’ovulació. A partir d’aquí es van anar investigant noves fórmules per millorar la seva eficàcia, tolerabilitat, disminució d’efectes secundaris i la introducció de noves vies d’administració per millorar el compliment del mètode. No hem d’oblidar que el paper que el preservatiu té per evitar contraure malalties de transmissió sexual.
Amb les noves tecnologies s’han introduït canvis en les vies d’administració que redueixen la taxa d’oblit i milloren alguns efectes secundaris propis de la píndola. Els pegats que s’apliquen sobre la pell o en l’anell vaginal amb absorció a través de la pell o de la mucosa vaginal donen un alliberament progressiu diari de dosis molt baixes que impedeixen l’ovulació.
La recent introducció en el nostre mercat de varis mètodes amb només progesterona, obre el ventall de mètodes contraceptius que podem oferir a la usuària i que estan indicats en cas d’intolerància o contraindicació als estrògens. Hi ha la versió en forma de comprimits que s’utilitzen preferentment durant la lactància materna, de presa diària sense descans, i dues altres versions d’acció prolongada en forma d’implant subdèrmic o en forma de DIU.
L’implant subdèrmic consisteix en una vareta de 4 cm per 2 mm que s’introdueix a la cara interna del braç amb una durada de tres anys amb pocs efectes secundaris a nivell general i una eficàcia contraceptiva pràcticament del 100%. Al mateix temps del desenvolupament dels DIU de coure es va anar investigant l’entrada de la progesterona per aquesta via, especialment indicada per reduir el sagnat menstrual, arribant inclús a la falta de regla. Té una durada de cinc anys amb una eficàcia contraceptiva similar a una lligadura de trompes.
Tots aquests mètodes tenen l’avantatge d’una ràpida recuperació del la capacitat de fertilitat després de l’extracció dels mateixos. També s’utilitza en forma de comprimits per a casos de contracepció d’emergència o pastilla postcoital.
No hem d’oblidar els reptes de la contracepció del segle XXI adequant-los a una societat canviant, multiètnica, millorant l’accés a la informació des de l’adolescència per tenir una salut sexual i reproductiva millor en totes les edats. Una altra finalitat molt important és aconseguir una reducció del número d’embarassos no desitjats i que estan augmentant a poc a poc al llarg dels anys.
Sobre l’autor: Doctor Gregorio Borrás, ginecòleg i obstetre
Fotografia: Diferents mètodes contraceptius | Andreuenc