El mosquit tigre és una espècie exòtica invasora de color negre amb franges blanques capaç de provocar greus malalties i que ja fa uns anys va decidir instal·lar-se a Catalunya. La seva activitat creix a mesura que augmenten les temperatures i, per tant, és especialment actiu durant els mesos de l’estiu.
L’aplicació mòbil Mosquito Alert, disponible per a dispositius Android i iOS, mitjançant la qual la ciutadania pot enviar avisos de mosquit tigre o lloc de cria, permet enviar dades que són validades per experts i que queden registrades en un mapa a temps real que, en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ajuda a orientar les actuacions de control.
Això ha permès focalitzar l’atenció sobre un seguit de focus de risc, és a dir, llocs on es donen el factor de presència d’aigua de manera estable (embornals sorrencs, embornals sifònics o fonts ornamentals), normalment parcs urbans, i registre d’activitats de mosquits. En aquests indrets, s’està treballant amb trampes que, a més de comptabilitzar les captures, els poden identificar.
Sant Andreu presenta vàries àrees en el mapa d’aquesta tipologia: els amplis espais de Casernes; els voltants de la Casa Bloc, de la plaça Can Fabra i del carrer Felip II al seu pas per Congrés-Indians; el marge del Besòs, i la zona est de La Sagrera; en canvi, Trinitat Vella, Baró de Viver i Navas no en registren cap al mapa.
En cas de patir una picada sospitosa, es recomana recórrer a l’assistència mèdica ja que, si es detecta un cas, es fa una vigilància específica durant el període de virèmia de les persones malaltes, moment en què existeix risc de transmissió de la malaltia.
Durant el 2015-2018, en el marc del protocol específic per aquestes malalties i la transmissió per mosquits, es van detectar 700 casos: 183 casos de Zika, 143 de Chikungunya i 371 de Dengue a Catalunya. Fins a un 30% del total va correspondre a casos de Barcelona, per això, l’execució del protocol vigent per a la vigilància i control de mosquits transmissors d’arbovirosis és bàsic per reduir el risc de transmissió.
Una espècie que cal controlar entre tots
La manera més eficient de controlar el mosquit tigre és evitar que es reprodueixi, i això s’aconsegueix eliminant els seus llocs de cria. El mosquit tigre pon els ous en recipients petits amb aigua acumulada. En espais públics, els embornals són uns dels punts de cria més productius i sobre el qual l’ajuntament ha fet diverses intervencions durant els darrers anys.
Tot i això, s’ha de tenir en compte que la majoria de focus de cria es troben principalment a les propietats privades i, per tant, la col·laboració ciutadana és bàsica evitant no acumular aigua en espais exteriors, vigilar els recipients, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per vall, i fer revisions cada 5 o 7 dies. Així el mosquit tigre no hi criarà.
D’altra banda, “si es detecten punts amb activitat del mosquit a espais públics, es poden comunicar a l’ASPB, i es durà a terme una inspecció”, explica Tomás Montalvo, el responsable del Programa de Control del Mosquit Tigre de l’ASPB.
Fotografia: Aspecte del mosquit tigre | Wikipedia