Després d’un curs i mig en barracons, l’Institut Martí Pous ha estrenat aquesta setmana l’edifici definitiu. Es tracta de l’antic edifici B de la fàbrica de filatures Fabra i Coats, transformat ara en un flamant equipament educatiu amb una inversió de 7,5 milions d’euros. Tot i que encara queden pendents alguns espais com el pati –que estarà acabat després de Setmana Santa– i arranjar les zones d’accés a l’edifici, l’alumnat ha estrenat les aules amb molt entusiasme.
L’Institut Martí Pous està projectat per a 3 línies d’educació secundària i 2 línies de batxillerat i compta amb una superfície construïda d’uns 6.500 metres quadrats, distribuïts en quatre plantes. A la planta baixa hi ha el vestíbul, l’administració i una sala d’actes polivalent que es pot dividir per la meitat per crear dos espais. A la primera planta, a més d’espai per a tutories i la sala de professors, hi ha una dotzena d’aules. A la segona planta, hi ha una desena més de classes on s’inclouen tallers i laboratoris. Les golfes són l’àrea artística amb sales de dibuix i música; i també s’hi troba la biblioteca.
Edifici modern però fidel a l’original
L’edifici manté molts elements arquitectònics i decoratius de la històrica fàbrica. L’acabat i el color de la façana són els mateixos que tenia i a l’accés de l’institut es pot veure una paret, una prestatgeria i portes tallafocs originals. També se s’ha mantingut una escala que dona accés a les golfes, o parts del terra de fusta, que té més de 100 anys; mentre que la coberta es va fer nova però al damunt s’hi van posar les teules originals. A més, molts elements nous també connecten amb el passat industrial, com els cilindres del sostre de la sala d’actes polivalent de la planta baixa. Uns elements per millorar la sonoritat de l’espai que simbolitzen les bobines de fil.
Arquitectònicament és espectacular i a la vegada “molt funcional per a l’activitat docent”, tal i com reconeix la directora de l’institut. Sobre la fidelitat respecte l’edicici original, Neus Agut afegeix que “és un goig estar en un edifici històric i poder preservar-ne elements”, la qual cosa serveix perquè els alumnes “coneguin la història de l’edifici i puguin continuar amb el llegat de memòria històrica”.
Trasllat enginyós a mig curs
El trasllat dels barracons a l’edifici definitiu s’ha fet en ple curs i en ple trimestre, la qual cosa ha obligat a buscar solucions enginyoses a nivell logístic. Durant la setmana del 25 de febrer a l’1 de març es van fer activitats fora de l’institut per poder fer el trasllat. “Dilluns es va fer una matinal esportiva a la riba del Besòs, dimarts es fan fer activitats culturals i dimecres, dijous i divendres l’alumnat va marxar de colònies“, tal i com explica la directora Neus Agut. El dilluns 4 de març va ser festiu de lliure disposició i el dimarts 5 van començar les classes al nou edifici.
Jornada de portes obertes
Les famílies de l’alumnat que iniciarà el primer curs d’educació secundària el curs 2019-2020 podran assistir a la jornada de portes obertes de cara a la preinscripció i matrícula, que serà el dissabte 16 de març. Hi haurà dos torns, un de 9:00 a 11:00 hores i un altre d’11:30 a 13:30 hores, i cal omplir un breu qüestionari per tal de poder-hi assistir. Es farà una xerrada inicial a la sala d’actes i posteriorment una visita per les instal·lacions.
Fotografies: Diferents espais de l’Institut Martí Pous | MiriaMusicMedia