L’estiu passat hi va haver una plaga de larves a Sant Andreu, principalment al carrer el Segre. Inicialment va saltar l’alarma entre el veïnat davant la possibilitat de què es tractés de tèrmits, però Parcs i Jardins va determinar que es tractava de l’escarabat de l’om, un insecte conegut també com a galeruca de l’om o pel nom científic Xanthogaleruca luteola. Aquest estiu ha tornat, tal i com han alertat diversos veïns i veïnes de Sant Andreu.
En els darrers dies diverses persones han comunicat la tornada dels insectes a través de les xarxes socials. Segons indiquen, s’ha detectat la presència d’escarabats de l’om a la plaça del Comerç, als carrers el Segre i de Josep Soldevila, a la rambla de l’Onze de Setembre i a la plaça de Can Portabella, entre d’altres llocs. Els insectes principalment es localitzen als arbres i al seu entorn, però també se n’han detectat a dins d’habitatges. Així doncs, aquest any han ampliat el seu radi d’influència respecte l’estiu passat.
L’escarabat de l’om té una longitud d’entre 5 i 9 mil·límetres i el seu cos mostra dos tons de verd. Un verd esgrogueït general combinat amb un verd fosc que punteja el cap i el tòrax i forma una banda longitudinal ampla al marge exterior dels èlitres –ales dures que cobreixen i protegeixen les ales de volar– i encara una altra banda estreta a la sutura entre els dos èlitres. S’alimenten dels brots més tendres dels arbres i poden provocar que s’afebleixi, però en cap cas provoquen la seva mort. Tampoc afecten a les persones.
L’any passat Parcs i Jardins va realitzar un tractament mitjançant endoteràpia, unes injeccions al tronc d’una substància nutritiva que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta. Es tracta d’un tractament respectuós amb l’entorn perquè s’injecta directament a l’arbre. Tot apunta a què serà el mateix que es faci aquest estiu, però l’actuació no es pot fer de manera immediata perquè la normativa obliga a senyalitzar-la amb un mínim de 8 dies d’antelació.
Fotografia: Exemplar d’escarabat de l’om vist de prop | Wikipedia