Els cinemes Lauren de Sant Andreu van tancar les seves portes l’any 2011 i des de llavors els veïns i veïnes s’han preguntat més d’una vegada què passaria amb aquell espai. Els rumors que parlaven sobre un supermercat o un gimnàs van quedar enrere quan es van conèixer les intencions de l’empresa catalana Owlyn films. Es tractava d’una companyia de cinema independent europeu que apostaria per opcions més creatives, tot i que al final l’acord no es va produir.
L’ocupació
El 2 d’abril de 2016 un grup de persones va decidir ocupar l’edifici abandonat per “omplir-lo de vida” i el van rebatejar amb el nom de La Cinètika. Una manera d’evidenciar que “en les escletxes de la marca Barcelona creixen barris vius i combatius”.
Actualment, però, la titularitat de la concessió del dret de superfície està mans d’un grup de bancs i entitats financeres, entre les quals hi ha l’Institut Català de Finances (ICF). Per això, segons han exposat fonts municipals del districte a Andreuenc, en el moment que es va produir l’ocupació el Districte de Sant Andreu va requerir als titulars del dret de superfície que efectuessin les actuacions necessàries per poder recuperar la possessió de la finca.
Des de la Cinètika han explicat que els propietaris van denunciar la situació i que també es va celebrar un judici penal on el grup de La Cinètika va quedar absolt. “Ara només els queda la via civil, però s’han de posar d’acord els cinc propietaris i no creiem que ho facin” comenten alguns dels membres membres de l’assemblea.
El districte andreuenc ha tornat a informar — ja ho va fer fa gairebé un any quan van tapiar l’espai per protegir el patrimoni i perquè no es produïssin actes vandàlics — que continua treballant per recuperar el dret de superfície d’aquest equipament.
Funcionament i distribució de La Cinètika
L’espai es presenta com un “centre social declarat com anticapitalista, autònom i feminista” que no rep cap tipus de finançament ni subvenció i organitza activitats obertes al barri. De fet, les aportacions voluntàries que reben de les activitats les destinen a la reinversió de material. I en relació amb alguns serveis com el de la llum, tampoc s’han de preocupar perquè han buscat alternatives per tenir-ne i no haver de pagar les despeses.
El recinte està format per diverses zones en què s’ofereixen múltiples serveis. A l’entrada es troba el bar, on no s’hi serveixen begudes alcohòliques ni productes d’origen animal, ja que les bases del grup no ho permeten.
Una de les altres peculiaritats de La Cinètika és que compta amb un mercat gratuït, on s’hi pot deixar roba de segona mà i també emportar-se’n. Darrere d’uns cartells de pel·lícules de cartró s’hi amaga el gimnàs, amb tres sacs de boxa per practicar. I just a la dreta s’hi troba l’espai de costura, on cada dijous s’imparteixen classes per aprendre a cosir.
De les deu sales que hi ha al primer pis, només dues es troben operatives. La primera té una capacitat per a unes 200 persones i és la que es fa servir els dies de projeccions. A l’altra hi caben fins a 400 espectadors i només s’utilitza en ocasions especials.
Activitats durant la setmana
La Cinètika compta amb un calendari d’activitats que ocupa tota la setmana. Els dilluns s’hi ofereixen dos tallers: el de Muay Tay i el d’anglès. Els dimarts al matí s’organitza una sessió de preparació física i a la tarda s’hi practica aikido, una art marcial japonesa. Cada dimecres es fa l’activitat de ‘preparació física i okupació sense escala’ i no és fins a la tarda que s’imparteixen classes de boxa.
El dijous és el dia del cinema i també el més complet. De bon matí s’hi fan classes de zumba, a la tarda és el torn de la costura, més tard les projeccions cinematogràfiques i finalment el muay tay. El kick-boxing i el taller de cuina vegana se celebren divendres, el dissabte hi ha teatre i diumenge és el torn de l’assemblea.
Fotografies: La Cinètika per dins | Andreu Carrascal