· La regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha dit que a principis d’any es començarà a fer una prova pilot
La pacificació del carrer Gran de Sant Andreu sembla cada vegada més a prop després que el passat mes de setembre finalitzés el termini per presentar les ofertes sobre els serveis de redacció de l’avantprojecte de pacificació del carrer Gran i també es coneguessin els deu equips d’arquitectes candidats a adjudicar-se el projecte. En aquest sentit, i segons ha explicat a Andreuenc la regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, la intenció és que “a principis d’any es pugui començar a fer una prova pilot”.
El mes de juliol passat Barcelona d’Infraestructures Municipals BIMSA va convocar la licitació per a l’adjudicació dels serveis de redacció de l’avantprojecte del carrer Gran de Sant Andreu, entre la plaça Mossèn Clapés i la Rambla de Fabra i Puig; l’adjudicació de la redacció del projecte executiu, de l’estudi de seguretat i salut i de la memòria ambiental del tram 1 (entre la Rambla de Fabra i Puig i el carrer Joan Torras), així com la possible redacció del projecte executiu del tram 2 (entre el carrer Joan Torras i la plaça Mossèn Clapés). Al setembre, una desena d’empreses van presentar les seves ofertes, però encara es desconeix l’adjudicatari, així com la data d’adjudicació.
Quan es formalitzi la concessió està previst que els serveis de redacció de l’avantprojecte durin vuit setmanes i que la redacció del projecte executiu, la memòria ambiental i l’estudi de seguretat i salut dels dos trams triguin 12 setmanes cadascun. De moment, però, de definitiu només hi ha l’avantprojecte i el primer tram, pels quals s’ha estimat un pressupost base de licitació de 125.596,15 euros.
En relació a aquest tema, la regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha exposat a Andreuenc que “la intenció és dur a terme una prova pilot a principis d’any per fer una simulació molt aproximada de la realitat i per demostrar què passarà”. Inicialment, la intenció era fer-la al Nadal però els terminis s’han endarrerit perquè des de fa un any el disseny de la prova pilot s’està fent conjuntament entre el districte de Sant Andreu i l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Carmen Andrés creu que serà una bona oportunitat perquè totes les persones que hi estiguin implicades “puguin valorar l’experiència”.
Diversos punts de vista
Des de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar ja fa temps que reclamen la pacificació del carrer Gran. Fa uns mesos, el seu president, Santi Serra, aclaria a Andreuenc que “seria molt beneficiosa tant per als vianants com per als comerços de la zona” perquè la prioritat passarien a ser les persones i no els vehicles. En el mateix sentit, des de l’Associació també defensaven que el canvi de model suposaria un gran benefici i una gran millora per al comerç de proximitat de Sant Andreu.
No ho tenen tant clar des de l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud. “No estem en contra de la pacificació, però la desviació del trànsit cap a altres zones de Sant Andreu ens pot afectar. No sabem si una zona que és provisional des de fa més de 10 anys podrà absorbir tots els vehicles”, comenta Agustí Carné, vicepresident de l’associació. Per això, els veïns de la part sud de Sant Andreu demanen un estudi mobilitat i reclamen que quan es prenguin mesures d’aquest tipus, es tinguin en compte tots els usuaris que poden partir les conseqüències.
Fotografia: Carrer Gran de Sant Andreu | Andreuenc