· Set d’ells seran centres públics i els altres dos concertats
La innovació en l’educació i els nous mètodes d’aprenentatge són cada cop més populars dins les escoles catalanes. Un d’aquests sistemes d’ensenyament és Escola Nova 21, que ja ha fet públic un llistat on apareixen els centres seleccionats per participar dins un procés d’innovació que durarà tres anys. Nou d’ells troben al districte de Sant Andreu.
La iniciativa pretén canviar el sistema educatiu tradicional de les escoles inscrites amb algunes modificacions, com per exemple, eliminar bona part dels exàmens i incorporar el treball per projectes. En un inici, Escola Nova 21 estava pensat per 200 escoles catalanes, però la convocatòria s’ha tancat amb 456 centres.
Dins d’aquest total un 68% són públics i el 32% concertats; pel que fa a Sant Andreu, un 77% de les escoles que hi participen són públiques i el 22% restant, concertades. Dins les primeres es troben els centres: Escola Baró de Viver, Escola La Maquinista, Escola Bernat de Boïl, Escola Mestre Enric Gibert i Camins, Escola Congrés-Indians, Escola El Sagrer i l’Escola Pompeu Fabra. Pel que fa a les concertades, són dues: Escola Arrels i FEDAC-Sant Andreu.
Dels més de 400 col·legis participants, el mes de desembre se’n seleccionaran 30 per tal de fer el pla pilot. El programa Escola Nova 21 està impulsat pel Centre Unesco de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa, i també compta amb el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FaPaC), de la Fundació FemCAT i del departament d’Ensenyament de la Generalitat.
Com s’adaptaran les escoles?
En primer lloc, es farà un sistema d’autodiagnòstic de cada centre per determinar quines mesures s’hauran d’implementar per avançar cap al marc de l’escola avançada. Després s’elaborarà una metodologia de canvi a través de la prova pilot que es farà a 30 escoles seleccionades segons la situació geogràfica, el nivell educatiu, la titularitat, entre d’altres. Aquests centres serviran de model perquè es puguin generalitzar les accions formatives i gaudiran de recursos i materials en xarxa per aconseguir una millora conjunta. En aquest sentit, també s’editaran materials amb orientació pràctica i es treballarà amb tota la comunitat educativa amb l’objectiu de fer confluir els esforços de tothom per assolir un sistema educatiu avançat.
Fotografia: Vista de l’edifici de l’Escola El Sagrer | Andreuenc