Una òpera còmica i un conte tradicional són també gèneres poc tradicionals als escenaris del districte.
Poques vegades conflueixen en un mateix cap de setmana propostes que traslladaran els espectadors de Sant Andreu a contrades del planeta Terra tan allunyades com en el cas de les obres que a continuació es comentaran.
Clip Teatres estrena dissabte a les 18 h ‘El viatge de la Sunita’, que és un espectacle d’adaptació lliure basat en un text tradicional hindú de més de 2.3000 anys d’antiguitat on es narren les aventures d’un gran heroi beneït pels déus que va derrotar els dimonis més temibles.
L’obra que es veurà a la Sala Imma Planas del Centre Cívic de Sant Andreu centra per primer cop el protagonisme en la seva esposa, una virtuosa princesa que, mentre l’heroi acumula prestigi gràcies a les seves aventures, ella pateix tota mena d’abusos mantenint sempre la seva dignitat i desenvolupant un aprenentatge personal que esborra els dos mil·lennis de distància temporal entre el públic i la Sunita.
El muntatge ha comptat amb la col·laboració de la Fundación Vicente Ferrer i és per a tots els públics a partir dels 7 anys. Es podrà veure dissabtes i diumenges sempre a les 18 h durant els pròxims tres caps de setmana i enguany tancarà la temporada de Clip Teatres.
Les reserves es poden gestionar per whatsapp o telefonant al 655 166 512, o escrivint un correu a reservesclip@gmail.com.
Per la seva banda, La Lírica de Sant Andreu, amb Rafató Teatre, torna a la sarsuela en aquesta part final de la temporada amb ‘Don Gil de Alcalá’, òpera còmica espanyola de Manuel Penella estrenada a Barcelona al Teatre Novedades el 27 d’octubre de 1932. És a dir, fa 90 anys.
L’acció transcorre a Veracruz, Nova Espanya (Mèxic), a finals del segle XVIII. Niña Estrella és una òrfena mestissa, afillada del governador, que rep una sòlida formació en un convent. Niña Estrella està promesa a Don Diego, però ella està enamorada de Don Gil de Alcalá, un militar espanyol que va conèixer a Yucatán.
‘Don Gil d’Alcalá’ és una senzilla història d’amor i picardia a l’Espanya colonial, inspirada en ‘El sí de las niñas’, de Leandro Fernández de Moratín. L’acció transcorre a la ciutat mexicana de Veracruz en segle XVIII.
Una bufona mestissa, òrfena, és lliurada en matrimoni a Don Diego. Però ella, Niña Estrella, a qui realment estima és al jove capità Don Gil d’Alcalá que, amb el seu company d’armes Carrasquilla, ordeix una sèrie d’aventures per a guanyar-se la confiança del tutor de la jove i així estar prop d’ella. Els seus amors clandestins es desbaraten quan Don Diego descobreix la impostura dels militars, però el descobriment d’un lleig secret de Don Diego propicia el final feliç.
El muntatge es va presentar el cap de setmana anterior al Teatre Monumental amb els següents solistes principals que repetiran al Casal Catòlic de Sant Andreu diumenge a les 17.30 h: Núria Lamas, soprano; Vicenç Esteve, tenor; Alberto Cazes, bartíton; Xavi Fernández, baríton; Isabel Valls, tiple còmica, i Tito Calvo, tenor còmic; més la participació del Cor La Lírica de Sant Andreu i l’Orquestra Chalumeaux.
La direcció escènica ha estat responsabilitat d’Isabel Arbonés i Marc Calvo; la direcció musical, d’Aníbal Gil i Xavi Dolç; i la producció de l’espectacle a Sant Andreu és de La Lírica amb la col•laboració de Rafató Teatre.
Entrades disponibles a entradium.com, laliricadesantandreu@gmail.com i al telèfon 686945155.
Fotografia de portada: equip del ‘Viatge de la Sunita’ | Clip Teatres
Fotografia interior: equip artístic femení al Teatre Monumental de Mataró diumenge passat | Lírica de Sant Andreu