És evident que la Festa Major s’ha de celebrar quan toca i no quan a una persona o entitat li convé i, per tant, és qüestió d’adaptar-se. La de Sant Andreu de Palomar té un munt d’encants però també els seus inconvenients. Potser no és la millor época per gaudir dels concerts a la nit, o potser sí; la coincidència amb un pont de quatre dies potser tampoc no afavoreix la programació d’activitats d’algunes entitats.
Justament aquest és el cas dels grups amateurs de teatre que en planificar la temporada es van adonar que el segon cap de setmana de Festa Major no era gaire adequat per programar les seves funcions. Aleshores van decidir avançar les seves estrenes de tal manera que aquest cap de setmana, teatralment parlant, Sant Andreu ja està de Festa Major.
L’entitat més previsora en aquest sentit ha estat La Lírica de Sant Andreu que, de fet, amb la repercussió dels seus musicals ja anuncia l’esclat d’il·lusió i energia que es desferma als dies de la gran festa andreuenca, enguany del 29 de novembre al 9 de desembre. Amb les localitats ja esgotades, les funcions estan programades de la següent manera: divendres i dissabte a les 21:00 hores i diumenge a les 18:00 hores al Casal Catòlic de Sant Andreu (C. Pons i Gallarza, 60).
L’argument de l’òperarock segueix la narració dels darrers dies de la vida de Jesús segons l’Evangeli de Sant Joan: l’acceptació del sacrifici, l’arribada amb els deixebles a Jerusalem i la seva crucifixió. Però els autors aconsegueixen augmentar la intensitat de la història centrant el seu interés en la intimitat d’alguns personatges. Jesús apareix ple de dubtes i de pors; Judes Iscariot és el deixeble crític que creu salvar el poble jueu gràcies a la seva traició; i Maria Magdalena és l’enamorada de Jesús.
Com cada any, la Companyia Forat Sense Fons celebra la Festa Major amb teatre. La seva contribució aquest any consisteix a presentar la famosa comèdia Pel davant i pel darrera, de Michael Frayn. De ben segur és una de les comèdies més divertides de la història del teatre i també un dels arguments més coneguts: uns actors no gaire professionals van de gira representant un vodevil i, a mesura que se succeeixen les funcions, augmenten els embolics entre tots els personatges i cada cop és més difícil (i més hilarant) seguir amb la representació.
Les funcions seran els dissabtes 24 de novembre i 1 de desembre a les 21:00 hores, i els diumenges 25 de novembre i 2 de desembre a les 18:30 hores a la seu de l’Ateneu de Sant Andreu (C. Abat Odó, 71).
Els Locals de Sant Pacià (C. Monges/C. Sòcrates) també són un clàssic de la programació teatral de la Festa Major de Sant Andreu. En aquest cas, el protagonisme se’l reparteixen els dos grups que hi comparteixen escenari: Sant Pacià Teatre i Grup Teatral Antifaz. Enguany és el segon grup el que es va fer càrrec d’aquestes dates que coincideixen fil per randa en dies i hores amb les de l’Ateneu de Sant Andreu (excepte el dia 1 de desembre, que no hi haurà funció).
L’obra presentada es diu Delicades. És un text contemporani posat en escena per les T de Teatre i que, per tant, està estructurat en escenes diverses, però el conjunt conforma un espectacle homogeni on les dones esdevenen les protagonistes. Són dones que commouen mentre arrenquen un somriure i que transformen el somriure en riallada amb la màxima naturalitat i sense esforç aparent. Sobre l’escenari desfilaran una trentena d’actors i actrius de Sant Andreu en una comèdia plena de llum, de colors vius i de poesia que té la Guerra Civil Espanyola i la postguerra com a teló de fons.
Fotografia: Actors d’una de les obres en representació | Ricard Cambra