Coincidint amb la recta final de l’estiu i la tornada a les rutines habituals, moment en què molta gent aprofita per continuar o començar a practicar algun esport, la Clínica Sant Jordi inaugura Sant Jordi Sport, un nou Servei de Medicina Esportiva dirigit pel doctor Ángel Bigas.
Ofereix tots els serveis mèdics que necessita l’esportista a la mateixa Clínica Sant Jordi: medicina esportiva, traumatologia, fisioteràpia, proves d’esforç i nutrició, entre d’altres. Coincidint amb l’estrena, el Suplement ‘Salut Sant Jordi’ entrevista al doctor Ángel Bigas per tal que ens doni uns consells per a la pràctica d’activitat física després de l’estiu.
Després de l’estiu és una bona època per continuar o començar a practicar algun esport. Si una persona és sedentària i s’ha proposat començar a fer esport, com convé començar?
Ha de visitar a un metge de l’esport, que li farà una expoloració física i demanarà les proves necessàries. A més, la readaptació a l’esport ha de ser progressiva i d’intensitat suau durant els primers dies.
És convenient fer-se abans algun tipus de reconeixement mèdic?
Sí, seria convenient realitzar-se una analítica de sang i d’orgina, a més d’un electrocardiograma de resòs (ECG).
Si ja hem començat a fer esport per sentir-nos millor, és recomanable acompanyar-lo de nous hàbits alimentaris?
Si el control del sobrepès es fa solament amb dietes alimentàries els resultats que s’aconsegueixen són pitjors que si també s’inclou la pràctica esportiva. És important beure aigua o líquids abans i després de l’exercici, sense esperar a tenir set.
Si algú està fent dieta per aprimar-se, acompanyar-la d’exercici és recomanable?
L’esport ajuda a disminuir l’ansietat que produeix la sensació de gana i a moldejar el cos, tonificant la musculatura del tronc i les etremitats.
Quins esports recomanaria en funció de l’edat?
Tant en els joves d’entre 20 i 30 anys, com en les persones entre 30 i 40 anys, esports com la natació, el ciclisme o sortir a córrer. A partir dels 40 i fins els 60 anys el millor és combinar esports amb i sense impacte. Mentre que en majors de 65 anys el més recomanable són esports sense impacte com el ioga, el tai-txi o l’aiguagim.
Hi ha algun error que acostumi a cometre la gent que comença a fer esport després de molt de temps d’inactivitat?
Sí, se sol començar amb moltes ganes i un excés d’intensitat, amb esports d’impacte com el futbol o sortir a córrer. No obstant, s’ha de començar de forma progressiva, amb estiraments musculars previs.
Quines són les lesions més freqüens dels que comencen a fer exercici sense prendre precaucions?
Normalment són lesions per sobrecàrrega muscular (tendinitis o esquinços musculars) i sobrecàrrega articular (condropaties o fractures per estrès), per excés d’intensitat i freqüència, sense deixar períodes de repòs esportiu entre dia i dia.
És important que l’equipament esportiu sigui adequat o amb un xandall i unes sabatilles podem començar?
Sí. La roba ha de ser còmode i transpirable i s’ha d’utilitzar un bon calçat esportiu, sense necessitat de gastar-se molts diners en marques cares. També és important realitzar un estudi de la marxa, per un podòleg esportiu, abans de comprar el calçat esportiu. Amb això s’evitaran lesions per sobrecàrrega als peus, als turmells i als genolls. Són discutibles els consells sobre el calçat que poden donar alguns venedors de botigues esportives.
Quina freqüència mínima és l’adequada per practicar esport?
Amb dos o tres dies a la setmana és suficient. S’aconsella deixar un dia de repòs entre sessió i sessió.
Quina hora del dia és la més indicada?
En esportistes joves, obligats per estudis, s’aconsella per la tarda. En adults s’aconsella pel matí abans danar a la feina o al migdia, ja que d’aquesta manera recarreguem piles abans de tornar a treballar.
Sobre l’autor: Sant Jordi Sport, Servei de Medicina Esportiva de la Clínica Sant Jordi
Fotografia: Noia corrent per la muntanya | Andreuenc