‘L’ètica de les màquines’ és una exposició itinerant i gratuïta que actualment es troba instal·lada a l’American Space de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra fins al 6 d’agost.
El seu objectiu és fer reflexionar sobre els nous dilemes ètics que neixen arran de les tecnologies emergents i que afecten a l’àmbit de la llar, l’educació, l’oci i el treball. A través de diferents instal·lacions interactives i activitats didàctiques, visitants de totes les edats podran endinsar-se al món de la roboètica, un corrent que analitza els reptes morals d’una societat on humans i robots intel·ligents conviuen.
Podran els robots ensenyar a les escoles? Quins són els límits entre ser humà o considerar-te cíborg? O qui es farà càrrec si un cotxe autònom causa un accident? Són algunes de les preguntes que explora l’exposició impulsada per l’associació Cosicosa amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.
“És important que comencem a reflexionar sobre aquests temes i, sobretot, que ho facin els infants ja que seran ells els agents de canvi i els que més afrontaran aquests dilemes. Amb l’exposició hem volgut apropar i donar visibilitat a una realitat que viurem en un futur molt pròxim“, expliquen les membres de Cosicosa, Cristina Valero, Laura Malinverni, Isabel Garcia i Casa-Monique Schaper.
‘L’ètica de les màquines’ està dissenyada per al públic infantil però també desperta la reflexió i l’interès tant en grans com en adolescents, obrint un ric debat entre diferents generacions i perspectives. I és que l’exposició ha aconseguit crear una experiencia completa a l’unir la investigació científica, les ciències socials i les pràctiques artístiques, així com al comptar amb la participació d’especialistes de la temàtica com Remedios Zafra, Carme Torras, Eurídice Cabañes i Catherine D’Ignazio.
L’exposició ja ha estat muntada a la Biblioteca Josep Badia i Moret (Ametlla del Vallès), on alumnes de l’institut Eugeni Xammar i de l’escola Bertí la van valorar molt positivament, i a La Lleialtat Santsenca (Barcelona). Pròximament estarà disponible a la Biblioteca Casa Nova Segur (Calafell), a l’Espai Jove Boca Nord (Barcelona) i al Centre Cívic Can Felipa (Barcelona).
Sobre Cosicosa
Cosicosa és una associació fundada el 2018 per Cristina Valero, Laura Malinverni, Isabel Garcia i Casa-Monique Schaper amb l’objectiu de dissenyar activitats, instal·lacions i experiències que ajudin a nens i nenes a desenvolupar habilitats creatives, socials i d’autoconeixement a través de les noves tecnologies, així com fomentar un pensament crític i reflexiu per afrontar els futurs reptes ètics que poden ser causats per les tecnologies emergents.
L’associació ha col·laborat amb més de 30 escoles, biblioteques i altres entitats educatives on han tractat temes com els dilemes ètics de les tecnologies intel·ligents, les representacions de gènere, la privacitat i l’impacte sobre les nostres capacitats, entre d’altres.
Cosicosa ha estat guardonada amb diferents premis i reconeixements com el Premi Mobile Week Gallery 2018, el Premi Cotec a la Innovació 2018, el Premi d’Innovació Educativa 2019 i el Premi Beques Barcelona 2020.
Fotografia: imatge de l’exposició | cosicosa