El sindicat Comissions Obreres, amb una gran influència en el sector ferroviari, ha convocat una vaga de 24 hores a Renfe i a Adif aquest dilluns 15 de juliol. L’objectiu de la protesta és “manifestar el rebuig a l’actual model ferrocarril, reclamar més personal i recuperar el nivell salarial dels treballadors” d’ambdues companyies.
El Ministeri de Foment ha decretat els serveis mínims d’obligat compliment, que han quedat establerts de manera que Rodalies de Catalunya, que també inclou els trens regionals, prestarà servei amb una reducció del 34% en hora punta, de 6:00 a 9:30 hores i de 17:00 a 20:30 hores, i del 67% en la resta d’hores de servei.
A banda de la mobilitat de proximitat, la vaga també afecta el servei ferroviari de llarga i mitja distància, amb una reducció del 28% i del 35% respectivament. En aquests cas, si el client comprova que el seu comboi ha estat suprimit, Renfe li oferirà cercar-ne un altre amb l’horari més propera, canviar el dia de viatge o cancel·lar el seu bitllet sense cap cost. Per més informació es pot trucar al telèfon 91 232 03 20 o accedir al web de Renfe.
Sense metro i amb serveis mínims de tren
A Sant Andreu, l’acció reivindicativa dels treballadors ferroviaris coincideix plenament amb una altra incidència de mobilitat que ha crispat els ànims dels veïns i les veïnes al llarg dels últims dies: el tall de la línia 1 de metro de Clot a Fondo fins el 30 d’agost per renovació integral de la infraestructura.
Entre la població, ningú no posa en dubte la necessitat de renovar a fons unes instal·lacions que en alguns trams tenen més de 50 anys d’antiguitat, però molta gent no comparteix que la millor solució per oferir una alternativa eficient als seus desplaçaments sigui el servei d’autobusos llançadora que s’ha establert, dividit en dos trams que no estan connectats entre sí.
D’una banda hi ha un servei de bus especial que va de les estacions de Fondo a Onze de Setembre, i de l’altra i un que va de les estacions de Fabra i Puig a Clot. De manera que qui vulgui fer el recorregut complet ha d’optar per agafar la línia 9 o la línia 10 d’Onze de Setembre a La Sagrera, o bé optar per transports alternatius com és el cas de Rodalies.
Des de Transports Metropolitans de Barcelona l’argument que es dóna és que la quantitat d’autobusos, i la corresponent freqüència de pas, que haurien d’haver posat en servei per absorbir la quantitat d’usuaris era tècnicament inassumible, ja que “s’hauria creat un col·lapse circulatori a la zona, sobretot en el punt que ha quedat interromput”, i que el servei alternatiu “permet connectar amb altres línies de metro, el tren i els recorreguts d’altres autobusos”.
El tren està guanyant als autobusos llançadora
En aquest context, molts andreuencs han utilitzat el tren com a solució per desplaçar-se al centre de Barcelona, aprofitant que al districte de Sant Andreu hi ha tres estacions de Rodalies: Sant Andreu Comtal (amb les línies R2, R2 Nord i R11, que permeten arribar a El Clot-Aragó, Passeig de Gràcia i Sants), Sant Andreu Arenal i La Sagrera-Meridiana (amb les línies R3 i R4, que permeten arribar a Arc de Triomf, Plaça de Catalunya i Sants).
Dilluns aquesta solució provisional es veurà afectada per la vaga, els serveis mínims i les aglomeracions. Així doncs, el desplaçament a fora del districte de Sant Andreu esdevindrà més difícil, més incòmode i més exasperant per un veïnat que ja va fer sentir la seva incomoditat la setmana passada quan el col·lectiu Stop Pujades es va concentrar davant dels accessos de les andanes de l’estació del Clot, obrint les portes per facilitar l’entrada gratuïta als viatgers.
La previsió del temps per al dilluns indica que el cel estarà lleugerament ennuvolat i la temperatura màxima arribarà als 28 graus. És d’esperar que la feina dels autobusos sigui prou eficient i puguin facilitar al màxim els desplaçaments dels andreuencs, de manera que la temperatura dels ànims no pugui gaire.
Fotografia: Un tren de rodalies en una imatge d’arxiu | Rodalies de Catalunya