Les desfilades amb uniformes verds, tambor i corneta al ritme d’El novio de la muerte –l’himne de la Legió Espanyola, força militar enquadrada a l’Exèrcit de Terra– podrien tenir els dies comptats a Sant Andreu de Palomar. Després d’anys d’intents fallits, ara hi ha sobre la taula un nou ús provisional per als 5.000 metres quadrats de terrenys de les antigues casernes que van ser cedits a precari a finals de 2013 a la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de Barcelona, amb seu número 122 del passeig de Torras i Bages.
La polèmica agrupació d’exmilitars té la seva seu a Sant Andreu de Palomar des de fa dues dècades. Des dels inicis ja organitzaven desfilades i activitats per als seus integrants en el solar contigu, i van continuar fent-ho quan el 2004 el Consorci de la Zona Franca va comprar els terrenys al Ministeri de Defensa. Fins aleshores la germandat havia passat força desapercebuda, però a finals de 2013 la cessió d’ús del solar va posar els legionaris en el punt de mira, i més quan la seva seu s’ha acabat convertint en un espai d’oci per a la ultradreta.
La concessió feta pel Consorci va generar tot tipus d’animadversions i protestes per part de les entitats veïnals i socials andreuenques, no han entès mai que no s’optés per un projecte alternatiu un cop els terrenys va deixar de ser propietat del Ministeri de Defensa. Però tot i que el Consorci de la Zona Franca està presidit formalment per l’Ajuntament, els seus òrgans directius i executius designats per l’Estat espanyol, el que implica que l’ens públic pot actuar al marge de la voluntat del consistori barceloní, com ha passat durant anys amb el tema dels legionaris.
Però l’arribada del PSOE al Govern espanyol i la designació del socialista Pere Navarro com a nou delegat especial de l’Estat, en substitució del popular Jordi Cornet, ha suposat un canvi de rumb al Consorci, fet que podria posar fi a l’actual cessió d’ús del solar a favor de la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de Barcelona. Segons va avançar L’Exprés de Sant Andreu i han confirmat les parts implicades, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i el Comitè Olímpic Internacional estan preparant un projecte per proporcionar un nou ús provisional als 5.000 metres quadrats de terrenys.
Es tractaria d’una zona esportiva amb una pista d’atletisme, una de bàsquet i un rocòdrom, a més d’un aparcament en superfície, que estaria destinada a què la selecció d’atletes refugiats creada pel COI prepari la seva participació en els Jocs Olímpics de Tòquio de l’any 2020. Els refugiats ja van competir el 2016 a Rio de Janeiro, amb una representació de 10 esportistes procedents d’Etiopia, Sudan del Sud, Síria i la República Democràtica del Congo. Per als propers jocs el nombre d’atletes podria ascendir a mig centenar, segons dades del COI.
Fonts municipals reconeixen que “des del juny passat membres del COI han visitat els terrenys de les casernes almenys en una ocasió i s’han reunit amb representants de l’Ajuntament un parell de vegades”. L’organisme olímpic està buscant una ciutat on desenvolupar projectes socials i Barcelona els resulta interessant “per l’especial sensibilitat de la ciutadania respecte a l’acollida de refugiats i plans com Barcelona Ciutat Refugi”, tal i com reconeix Laia Ortiz, regidora de Sant Andreu i tinenta d’alcaldia de Drets Socials.
Des de les entitats veïnals i socials veuen el projecte com un bon punt de partida, pel fet que només contempla que els legionaris perdin el solar contigu i no l’espai on s’ubica la seva seu, però recorden que la reivindicació és fer fora els legionaris de Sant Andreu de Palomar. Per al 22 de gener s’ha convocat una reunió entre aquestes entitats, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca, en la que es coneixeran més detalls del nou projecte i com afecta als equipaments previstos en els espais pendents d’urbanitzar de les antigues casernes.
Fotografia: Els legionaris fent una desfilada al solar continu a la seva seu | La Directa