· Sant Andreu formaria part de la Zona de Baixes Emissions, on els vehicles contaminants tindran l’accés restringit a partir de 2020.
Barcelona està malalta. Almenys, això es desprèn de l’últim Informe de la salut a Catalunya, fet públic el 8 de novembre de 2015. En ell s’especifica la necessitat de crear una sèrie de mesures per millorar la qualitat de l’aire que respirem, greument deteriorat en els últims temps.
Les dades parlen per sí soles. El total anual de diòxid de nitrogen (NO2) ha augmentat un 11% i el de les partícules (PM10), un 13%. La causa d’aquest augment de partícules nocives l’hem de buscar en l’increment del trànsit de vehicles rodats. És per aquest motiu que l’Ajuntament estudia la possibilitat de restringir la circulació dels turismes més contaminants a partir d’enguany.
Mesures contra l’excés de contaminació atmosfèrica
La decisió de dissenyar un pla estructural per tal de pal·liar la pol·lució de la ciutat pot semblar una mesura exagerada, però el cas és que les conseqüències per la salut són més greus del que un imaginar. S’agreuja considerablement la possibilitat de patir malalties com l’asma, la pneumònia i la hipertensió cardiovascular, i es produeixen més morts prematures amb malalties cardiovasculars i cerebrovasculars i en el càncer de pulmó
A diferència d’altres ciutats, el problema de la contaminació a Barcelona té a veure amb la mitjana anual dels nivells de contaminants i no amb pics alts de contaminació, que es poden donar només dues o tres vegades a l’any. Per tant, l’Ajuntament ha optat per realitzar una sèrie de mesures que impactin sobre el dia a dia, i no pas sobre aquests episodis esporàdics que no són tan preocupants com en altres centres urbans.
La perspectiva de l’Ajuntament és que les 58 accions del Programa de Treball sobre aquest afer han d’estar normalitzades l’any 2020. Així, a partir d’aquest 2017, s’imposarà des de la Casa de la Ciutat un pla de renovament dels vehicles més contaminants, que hauran de desaparèixer a canvi d’abonaments per a transport públic i per a l’ús del Bicing. A l’hivern del 2017-18, aquests vehicles contaminants tindran restringida l’entrada a Barcelona els dies de més contaminació atmosfèrica. Finalment, el 2020, tindran l’entrada restringida de forma permanent.
Com afectaran aquestes mesures a Sant Andreu?
Encara no se sap exactament quin serà el pla concret d’actuació de l’Ajuntament envers el districte. El que sí que és segur és que la zona metropolitana delimitada per les Rondes passarà a ser Zona de Baixes Emissions (ZBE); és a dir, una zona completament restringida al pas de vehicles altament contaminants. A més, es valorarà la creació de zones de protecció en els diferents districtes que tinguin un índex més elevat de pol·lució.
Segons sembla, Sant Andreu passaria a formar part d’aquesta gran Zona de Baixes Emissions i que per tant també veuria afectat el tràfic de vehicles contaminants a partir del 2020. Una altra proposta que també contribuiria a reduir la contaminació de la ciutat seria la remodelació de l’Avinguda Meridiana, tot i que encara no s’ha concretat quina de les quatre opcions proposades pel cosistori es durà a terme, l’escenari preferit per l’Ajuntament és la reducció d’un carril per banda. Al mateix temps, el barri estaria dins del programa de creació de grans superilles ideat per l’Ajuntament de Barcelona, programa que pretén redefinir l’espai públic de la ciutat sota la idea de l’espai habitable i comunitari, que reforça els àmbits destinats al joc, el verd i la vida ciutadana dels barris, en detriment de la circulació dels vehicles.
Aquestes mesures no han estat benvingudes per tothom. Molts dels ciutadans es queixen que no podran fer front a la compra d’un nou vehicle en el cas que el seu vehicle actual es trobi dins del grup de “vehicles altament contaminants”. Els mateixos ciutadans sostenen que el cotxe és necessari dins la seva vida actual i que no es poden permetre perdre’l, ni tan sols amb la garantia d’obtenir a canvi bons per a l’ús del transport públic. Falta per veure com es desenvolupa aquest pla d’actuació i quin és l’impacte concret que tindrà.