Sóc conscient que és època de panellets, castanyes i moniatos però quan vaig anar a comprar una barra de pa a la fleca del carrer Joan Torras, camí de l’oficina de Correus, motiu pel qual passava per aquell lloc, em vaig trobar amb la publicitat de l’establiment que dóna nom a l’article. La veritat és que em va sorprendre molt.
Quan em va atendre la dependenta, li vaig preguntar pel premi i em va confirmar que, efectivament, l’empresa Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda, cadena a la qual pertany la fleca andreuenca, havia guanyat la segona edició del concurs anomenat El Millor Xuixo del Món, celebrat a Girona a principis de març.
He buscat a internet i allà es poden llegir diversos articles, sobretot de diaris del Vallès, que es fan ressó de la notícia. Al Diari de Sabadell, amb data 2 de març de 2020, es diu que ‘El cruixent de la pasta i el fregit han estat dues de les característiques tècniques que més ha valorat el jurat presidit pel mestre artesà Julià Castelló. Un altre dels aspectes ha estat el seu sabor harmònic, segons ha dit Castelló.
I es continua explicant que ‘En aquesta segona edició del concurs hi han participat una quarantena de fleques i pastisseries de tot Catalunya. Una edició que ha estat marcada per l’enduriment de les normes. A diferència de l’anterior edició, enguany es prohibia als participants injectar la crema un cop la pasta estigués cuita.’
Així, doncs, a Sant Andreu no es fa el millor xuixo del món, però el podem menjar aquí gràcies a la distribució de Pa Artesà del Vallès, que tenen botigues al districte: al carrer de Palomar 44-46, al de Joan Torras 7-9 i al de Gran de Sant Andreu 262.
Per cert, en vaig comprar un i, veritablement, el vaig trobar molt bo. El xuixo és un producte que m’agrada molt, però normalment no m’arrisco a comprar-lo perquè trobar un xuixo ben fet em sembla força difícil i, si no està encertat, la veritat és que pot resultar una experiència molt decebadora. Una de les coses que més em va satisfer és que no el vaig trobar pesat de digerir.
Text: Xènia Parets.
Fotografia: aspecte del millor xuixo del món 2020 / Pan&pizza