Les actuals circumstàncies han provocat que no hi hagi gaires espectacles al districte per poder gaudir d’una estona d’entreteniment, però si, a més, resulta que els pocs que s’ofereixen coincideixen, realment ja és qüestió de mala sort. I això és justament el que succeeix aquest diumenge a les 18h a la parròquia de Sant Pacià i al Casal Catòlic.
Al carrer Monges tindrà lloc un concert coral a càrrec del grup MuOM. Aquesta formació desenvolupa la tècnica del cant d’harmònics (o cant difònic), on cadascun dels cantants produeix dos plans sonors superposats (la veu i els seus harmònics) que es fonen en una rica amalgama de tons.
Mitjançant harmonies sostingudes per les veus d’una manera estàtica i minimalista, sense paraules, els seus membres són capaços de crear un espai sonor particular que envolta i penetra els assistents fent-los sentir plenitud i benestar
Aquesta tècnica prové del Centre d’Àsia a les muntanyes d’Altai i les estepes euroasiàtiques i estan considerats patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO des del 2009. La peculiaritat de MuOM és que el resultat és una música avantguardista que beu de totes les tradicions corals antigues de manera que fa rememorar els cors d’arrels gregorianes, bizantines i georgianes, com també les músiques ancestrals o primigènies, que el públic reconeix com a pròpies.
Les entrades per a l’espectacle estan a disposició dels interessats en aquest enllaç per 12 euros o per 15 euros si es compren just abans del concert.
El mateix dia i a la mateixa hora al Casal Catòlic, l’Esbart Maragall recupera un dels seus muntatges més ambiciosos, NUeS, amb el qual transcendien el llenguatge de la dansa tradicional creant un espectacle des de zero, coreografiat íntegrament per Concepció Bachs, Pere Seda, Enric Martínez i Marc Udina, membres de la companyia.
Es tracta d’utilitzar els recursos de la dansa popular per crear muntatges nous capaços d’expressar emocions, inquietuds i idees del món contemporani. En el seu cas, han partit de la vida a Sant Andreu de Palomar tenint en compte l’impacte que la Fabra i Coats va causar a nivell local, ja que va suposar la incorporació d’aquesta població a les tensions pròpies dels segles XIX i XX (l’abandonament de la vida rural, el moviment obrer o el nou paper de la dona), a part dels conflictes polítics d’abast nacional al llarg de tot aquest període.
Els autors plantegen un seguit de reflexions a partir de la constatació que, al llarg dels temps, la societat avança sovint a través dels conflictes, que són els nus de la història.
L’entrada a la sala del carrer Pons i Gallarza és gratuïta amb taquilla inversa.
Fotografia de portada: els components del grup Muom | Muom Ecstatic Voices
Fotografia interior: escena de l’espectacle NU(e)S | Esbart Maragall