La companyia Forat Sense Fons, de l’Ateneu de Sant Andreu, ha tingut la feliç iniciativa de fer arribar el teatre a casa des d’avui fins que s’acabi el confinament. Al web de l’equipament cultural, a l’apartat de #TeatreAlSofa es pot accedir en la modalitat de vídeo sota demanda i de manera gratuïta a algunes obres estrenades per la companyia en les darreres temporades. Ara mateix estan disponibles Qui té por de Virgínia Woolf, comèdia dramática d’Edward Albee (del maig de 2017), La meva Ismènia, comèdia d’Eugène Labiche (març 2017) i La calúmnia, drama de Lillian Hellman (març 2015).
D’aquesta manera, Forat Sense Fons omple el buit que el públic andreuenc de teatre es va trobar quan tota la programació del cap de setmana anterior i els que vindran va saltar pels aires per la crisi del coronavirus.
Diverses obres en cartellera es van haver d’anul·lar com és el cas de Sota teràpia, a càrrec de Clip Teatres, al Centre Civic de Sant Andreu; Un petit príncep, pel Grup Teatral Antifaz, i Almenys no és Nadal, per la companyia Teatre pels Descosits, a Els Catalanistes; i Un dia d’estiu, per Teatre Naia, al Sant Andreu Teatre.
Altres obres que havien d’estrenar-se aquest cap de setmana o l’altre, és a dir, just abans de Setmana Santa, també han hagut de renunciar per no poder realitzar els assaigs. En aquesta situació s’han trobat Sant Pacià Teatre que havia de presentar Morir, de Sergi Belbel; La Trapa Teatre, amb El tinent d’Inishmore, de Martin McDonagh; i Somni’TS, amb Les dones desmuntades, basada en la pel·lícula de François Ozon.
Les diferents companyies amateurs i les entitats que les acullen estan ara mateix a l’expectativa del desenvolupament dels esdeveniments i de les mesures que es vagin prenent en conseqüència per reprogramar la seva activitat tan bon punt les circumstàncies ho permetin.
També pateixen igual situació altres sales del districte amb una exhaustiva programació teatral que no és fonamentalment amateur com la Nau Ivanow i Can Clariana Cultural; i el Sant Andreu Teatre, que és una sala adreçada a l’àmbit professional.
Una altra iniciativa teatral, aquest cop extraandreuenca, és la pàgina Teatroteca, que pertany al Ministerio de Cultura y Deporte de España. Aquesta plataforma ofereix des de l’1 de febrer a tots els aficionats la possibilitat de veure a la carta 1.500 obres de teatre en les llengües oficials de l’estat en què van ser representades simplement creant un compte gratuït.
Igualment, al web del Teatre Lliure pot trobar teatre de franc, mentre que al del Liceu es pot trobar l’apartat #ElLiceuACasa, on s’informa d’una ampla gama de possibilitats per gaudir de l’òpera gratuïtament a casa.
Fotografia: Escena de Qui té por de Virgínia Woolf | Forat Sense Fons