Des dels llunyans dies en què el Canòdrom Meridiana estava ple d’un nombrós públic que omplia expectant la instal·lació per veure passar corrent els galgos i comprovar si els números dels guanyadors coincidien amb els de la seves butlletes, els seients de la seva llarga i majestuosa tribuna han restat gairebé sempre buits i la seva muda existència mancada de sentit.
Ara també hi ha gossos que corren. Normalment, ho fan perquè s’empaiten els uns als altres o perquè persegueixen les pilotetes que els seus amos els llencen. També, es pot veure algun partit informal de bàsquet i el primer diumenge de cada mes se celebra un mercat de col·leccionisme de diverses temàtiques. Tot plegat, poca cosa per un escenari tan esplendorós.
Afortunadament, fa tres anys el cicle Grades Obertes al Canòdrom va decidir molt encertadament portar el setè art a aquest equipament i permetre que els veïns i les veïnes puguin seure en aquella gran balconada esglaonada per assistir a un espectacle que ompli de sentit aquell edifici singular.
Concretament, en aquesta nova edició es podran veure sis pel·lícules molt interessants i entretingudes que reflexionen sobre les relacions entre la creativitat, la ciència, la tecnologia i el saber amb protagonisme femení els divendres a les 22:00 hores des del 5 de juliol al 9 d’agost.
El cicle ha començat aquest divendres amb Ready player one, d’Steven Spielberg, que s’ha pogut veure en 3D. La pel·lícula explica que a l’any 2045 el creador de la realitat virtual anomenada Oasis mor, però just abans ha decidit lliurar el control de la seva empresa al guanyador d’un concurs que ha dissenyat per trobar un digne hereu. El jove protagonista de la cinta aconsegueix resoldre el primer trencaclosques del premi i entra en una competició trepidant plena de perills.
La propera setmana es podrà veure Eva, de Kike Maíllo. La història transcorre en un futur no gaire llunyà on els éssers humans viuen acompanyats de criatures mecàniques. L’Álex, un prestigiós enginyer cibernètic, torna al seu poble amb un encàrrec de la Facultat de Robòtica: la creació d’un nen robot. Allí coneixerà l’Eva, filla del seu germà David i de la seva exnòvia Llana, amb la qual establirà una relació molt especial.
El 19 de juliol serà el torn de Gravity, d’Alfonso Cuarón. El seu guió narra les peripècies d’una missió a l’espai exterior. Mentre dos astronautes intenten reparar un satèl·lit, una pluja d’escombraries destrossa el satèl·lit i part de la nau. En aquestes condicions extremes han de trobar una solució per tornar a la Terra.
El divendres 26 es projectarà Gattaca, que situa l’acció en futur proper a un centre d’estudis i de recerca espacial per a joves amb un patrimoni genètic impecable que somien viatjar a l’espai. Jerome Morrow, el candidat ideal, veu la seva vida destruïda per un accident, mentre que Vincent Freeman, sense l’ADN adequat, està a punt de complir el seu somni si no es descobreix la seva mentida. Cadascun d’ells permetrà a l’altre aconseguir els seus somnis, desafiant les lleis.
El 2 d’agost arribarà Agora, d’Alejandro Amenábar, que explica la vida de la brillant astrònoma Hypatia, filòsofa i atea, que va viure a Alexandria durant el segle IV. Aquesta ciutat s’havia convertit en l’últim baluard de la cultura enfront d’un món en crisi, dominat per la confusió i la violència. L’any 391, ella defensarà la saviesa del món antic lluitant contra les hordes de fanàtics que volen destruir la famosa biblioteca de la ciutat.
Finalment, el 9 d’agost el cicle es tancarà amb Figuras ocultas. La cinta explica un cas real de començaments dels 60. Tres brillants dones científiques afroamericanes lluiten per ser acceptades dins dels equips d’elit de la NASA durant l’ambiciós projecte de posar en òrbita l’astronauta John Glenn. Per aconseguir-ho, s’han d’enfrontar als estereotips de l’època que suposaven un obstacle infranquejable.
Fotografia: Un instant de l’edició anterior | Ajuntament de Barcelona