Una setmana intensa la recentment començada des del punt de vista del coneixement del passat al districte de Sant Andreu. Dos actes a la Sagrera i un a Sant Andreu de Palomar protagonitzen aquest afany de tornar la mirada enrere cap altres èpoques de dos contrades de Barcelona amb molta història.
Dissabte dia 3 va començar l’exposició La Revolta dels Segadors 1640 que està penjada a l’Espai 30 Ateneu Sagrerenc (carrer d’Hondures, 30; cas d’obres a l’entrada, accés pel passatge de Bofarull, 11) i hi romandrà fins el dia 29 d’aquest mes. Es pot visitar de dilluns a divendres de 17:00 a 21:00 hores i els dissabtes de 10:30 a 13:30 hores. La inauguració serà el divendres 9 a les 19:30 hores i el dia 27 a les 19:00 hores tindrà lloc una xerrada amb fotògrafs i actors en que els assistents podran preguntar com s’ha fet el projecte.
L’exposició és una recreació fotogràfica en 25 imatges de grans dimensions de l’inici del conflicte, l’anomenada Revolta dels Segadors, que el 1640 va arribar a la seva dramàtica culminació a Barcelona el dia conegut com a Corpus de Sang. Les imatges mostren primerament la vida quotidiana dels camperols, dedicats a les feines del camp i de la casa. De mica en mica, les imatges idíl·liques d’aquell món en pau es van carregant de la tensió i la violència pròpies d’una revolta amb la transformació dels camperols en insurrectes i l’aparició de l’exèrcit hispànic.
Per poder realitzar una recreació visual ben fidel dels esdeveniments (costums, estris, vestits, armes, etc.), els fotògrafs de Districte IX Imatge han comptat amb la col·laboració de l’historiador Joan Pallarès-Personat. Imprescindible també ha estat la participació dels grups de teatre Casal Popular Independentista La Sega 1640, Companyia d’Espectacles Alma Cubrae, Teatre Arsènic i Grup Teatral Antifaz. Gràcies a ells, els fotògrafs han disposat d’un bon nombre de figurants per omplir les escenes que portaven a la seva imaginació.
Precisament, Joan Pallarès-Personat és el protagonista de l’altre acte de la Sagrera. El dijous 8 de novembre a les 19:00 hores, l’historiador sagrerenc explicarà un recorregut històric de les primeres i les principals indústries de la Sagrera durant un segle, des de primers del XIX fins a la Guerra Civil Espanyola. La conferència se celebrarà al Centre Cívic La Sagrera La Barraca, carrer de Martí Molins, 29, i és l’entrada gratuïta.
Per la seva banda, l’acte de Sant Andreu de Palomar és dimecres a partir de les 12:00 hores i consisteix a realitzar una ruta pels espais més emblemàtics del poble amb explicacions de l’historiador Pau Vinyes, que s’emmarca en els actes de l’Smart City Week que se celebra del 5 a l’11 de novembre. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament al web de l’esdeveniment
Per tal de poder gaudir d’aquesta la proposta només caldrà tindre a mà un dispositiu mòbil i descarregar l’aplicació corresponent, que està dosponible per a Android i iOS. A partir d’aquí es rebrà un avís en el mòbil quan s’estigui a certa distància dels punts d’interès. Aquests estan assenyalats per unes plaques de 20×20 que inclouen uns dispositius electrònics anomenats beacons. Ells són els responsables d’emetre un senyal amb la informació històrica corresponent als diferents punts d’interés, que rebran els dispositius mòbils.
Fotografia: Can Mestres, Algodonera Canals, a la Sagrera | Centre Excursionista de Catalunya