· El conseller de la CUP de Sant Andreu, Ivan Altimira, i els altres quatre investigats per la crema de fotografies del Rei durant la Diada opten per la desobediència
29 de novembre de 2016. Despatx del conseller de la CUP de Sant Andreu, Ivan Altimira. Una del migdia. “Encara no he rebut cap notificació ni a la seu del Districte ni a casa meva. He sabut que estava investigat per la premsa”. Així, a través dels mitjans de comunicació, Ivan Altimira va assabentar-se que el dia 7 de desembre l’Audiència Nacional espanyola l’havia citat a declarar per videoconferència, juntament amb quatre companys més de l’esquerra independentista. El motiu? Cremar, presumptament, fotografies del Rei Felip VI durant l’última Diada. Se’ls acusa d’un delicte d’injúries a la Corona.
“Trobem que no són maneres. Com pot ser que l’Audiència Nacional t’investigui per un cas i te n’assabentis per la premsa? És una mena d’escarni públic, un càstig afegit”, comentava el conseller andreuenc. En aquell moment, la notificació només l’havien rebut dos dels cinc investigats. Això va permetre a Alerta Solidària, l’organització antirepressiva de l’esquerra independentista que els dóna suport legal i jurídic, començar a analitzar el cas per prendre una postura concreta. Una resposta que arribaria tres dies després.
Però no ens avancem als esdeveniments i anem a pams. Què va passar en la manifestació convocada per l’esquerra independentista el dia Onze de Setembre, segons un dels testimonis? “En un moment espontani de la protesta es va fer una cremada simbòlica i massiva de fotografies del Rei Felip VI i de la primera pàgina de la Constitució. Va ser acte de llibertat d’expressió per mostrar l’anacronisme de la monarquia i de la Corona en un país suposadament democràtic. Creiem que és un acte de llibertat d’opinió i en cap moment va ser un acte violent. De fet, la crema va ser a cara descoberta i massiva. I d’aquest massiu, han agafat a cinc persones”, explicava Altimira a Andreuenc.
Arran dels fets, la Fiscalia va obrir diligències d’investigació per identificar els manifestants que van participar en la crema de fotografies al passeig del Born. No va ser fins el dia 20 d’octubre que la Fiscalia va donar per identificades aquestes cinc persones, arran d’un informe que, segons van informar diversos mitjans de comunicació, van elaborar els Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, el mitjà la Directa també va treure a la llum que diversos agents de la policia catalana es van camuflar entre els participants de la manifestació i dels actes al passeig del Born per fer fotografies i enregistraments.
Un nou escenari perquè entraven en joc els Mossos d’Esquadra, la policia catalana que depèn del Departament d’Interior de la Generalitat. “Hem de començar a veure en quins terminis ens movem i quin paper està jugant Interior. No sabem quina és la seva estratègia, però el que han de tenir clar és que si volem arribar a la independència de Catalunya, aquesta no és la millor manera de fer cadenes de confiança. Per això, demanem explicacions al Departament d’Interior”, reclamava Altimira. I avisava: “Acabem de començar aquest procés i segurament l’Estat desplegarà moltes més eines repressives contra les institucions i càrrecs electes de Catalunya. Per això volem saber quin és i quin serà el paper d’Interior”.
La trobada amb Altimira ja deixava entreveure la posició que prendrien des de la CUP a l’hora d’anar a declarar, tenint en comte els precedents de l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, i del regidor de Vic, Joan Coma. La decisió es va materialitzar el passat 2 de desembre, en un lloc carregat de simbolisme: la plaça del Rei de Barcelona. “Hem decidit desobeir”, va dir Ivan Altimira. Una resposta reforçada amb la samarreta que portaven els cinc investigats, en la qual es podia llegir: “Ni por, ni rei. Desobeïm”.
En el mateix sentit, Nora Miralles, una altra de les encausades que tampoc anirà a declarar, afegia que “no ens amaguem ni ens amagarem perquè no creiem que en el moment en què es trobem els Països Catalans haguem de demanar perdó per no reconèixer les institucions d’un Estat que actua amb un tarannà feixista”. I com ja va fer Ivan Altimira des del despatx del districte andreuenc, el conjunt de l’esquerra independentista va reclamar al Departament d’Interior que es posicionés en relació al procés i també va recriminar als Mossos d’Esquadra que obrissin d’ofici una investigació per la crema de fotografies.
Així doncs, aquest dimecres 7 de desembre — l’endemà del dia de la Constitució — no hi haurà videoconferències entre el jutge Fernando Andreu i els cinc investigats. La desobediència es tornarà a imposar.
Fotografia: El conseller de la CUP de Sant Andreu, Ivan Altimira, al seu despatx | Andreuenc