· El conseller andreuenc és una de les cinc persones acusades pel ministeri públic pels fets que van passar el darrer Onze de Setembre
La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat al jutge Fernando Andreu que citi a declarar com a investigades cinc persones per la crema de fotografies del rei Felip VI en la manifestació convocada per l’esquerra independentista el dia Onze de Setembre, amb motiu de la Diada. Entre els cinc imputats hi ha el conseller de la CUP de Sant Andreu, Ivan Altimira.
En un escrit tramès el dia 4 de novembre al jutjat, la fiscal de l’Audiència Nacional espanyola Rosana Lledó cita a declarar com a investigats Aitor Blanc, regidor i portaveu del grup municipal Som Gramanet (una coalició formada per la CUP i Podem), Nora Miralles, periodista i membre de la CUP, Roger Santacana, número 7 de la llista de la CUP de Manresa en les últimes eleccions municipals, Jordi Almiñana, signant del manifest anomenat ‘Per un Gir a l’esquerra’ i el regidor andreuenc de la CUP Ivan Altimira. Des de l’Audiència se’ls considera possibles autors d’un delicte d’injúries a la Corona, sancionat al Codi Penal amb els articles 490.3 i 491.
Arran dels fets, la Fiscalia va obrir diligències d’investigació per identificar els manifestants que, a cara descoberta, van participar en la crema de fotografies del monarca Felip VI i de la primera pàgina de la Constitució al passeig del Born. No va ser fins el dia 20 d’octubre que la Fiscalia va donar per identificades aquestes cinc persones, arran d’un informe que van elaborar els Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, segons ha informat el mitjà de comunicació la Directa, diversos agents de la policia catalana es van camuflar entre els participants de la manifestació i dels actes al passeig del Born per fer fotografies i enregistraments.
La manifestació de l’esquerra independentista del passat Onze de Setembre la van convocar les organitzacions de la CUP, Arran, SEPC, Endavant-Osan, COS i Alerta Solidària i va comptar amb el suport d’unes 5.000 persones, segons els organitzadors. La marxa va començar a la plaça d’Urquinaona i, sota el lema “Als Països Catalanes desobeïm per la independència”, va arribar a l’esplanada del Born, que és on es van produir els incidents. Les diputades de la CUP, Anna Gabriel i Gabriela Serra, o les regidores de Barcelona de la mateixa formació, Maria Rovira i Maria José Lecha, va ser algunes de les cares conegudes que van participar a la marxa.
Durant el recorregut també es van cremar banderes espanyoles, europees i franceses, i des del compte de Twitter de la CUP Capgirem BCN van penjar un missatge on es podia llegir: “Si el rei vol corona, corona li darem, que vingui a Barcelona i el coll li tallarem”. Un tuit que també s’investigarà des del ministeri públic.
La resposta de la CUP
Des de la CUP han fet públic un comunicat on diuen que “aquest tipus d’actuacions no són noves, i s’emmarquen en l’estratègia de repressió contra la llibertat d’expressió que suposa l’especial protecció jurídica que té la família reial espanyola”. Els ‘cupaires’ també creuen que “cal entendre aquesta situació com un pas més en l’estratègia de repressió i persecució política de l’independentisme”.
La CUP també ha criticat l’actuació del Departament d’Interior perquè asseguren que la fiscalia de l’Audiència Nacional ha basat el procediment penal contra els cinc independentistes investigats gràcies a l’informe que van fer els Mossos d’Esquadra sobre la manifestació de l’11 de setembre.
“No es pot entendre, justificar ni acceptar l’actitud proactiva del Departament d’Interior en la persecució de l’independentisme i de criminalització de la protesta, que una vegada més actua com a instrument repressiu de l’estat espanyol”, denuncien des de la formació anticapitalista.
Els ‘cupaires’ també han volgut posar l’exemple de dos joves de Girona que van ser jutjats i condemnats per l’Audiència Nacional espanyola arran de la crema d’una fotografia del rei l’any 2007. En aquest sentit, recorden que el març passat el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit la demanda contra l’estat per una possible vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció Europea de Drets Humans.
Mostres de suport
El grup municipal de Sant Andreu en Comú ha expressat el seu suport al conseller de la CUP Ivan Altimira i a la resta de persones encausades a través de Twitter:
Una abraçada solidària, @ivanaltimira i resta de companyes encausades. Tot el nostre suport! https://t.co/psBLfriM5y
— Sant Andreu en Comú (@StAndreuEnComu) 8 de novembre de 2016
També ho ha fet el conseller d’ERC de Sant Andreu, Carlos Rodríguez Escudero:
Potser “no estic d’acord en el que dius però donaria la vida perquè poguessis dir-ho” (Voltaire). Tot el suport @ivanaltimira
— Carlos R. Escuredo (@sapoconcho) 8 de novembre de 2016
Així mateix, des de l’Ateneu l’Harmonia i la Federació d’Entitats de Sant Andreu de Palomar han emès un manifest de suport en què mostren “el rebuig per l’actuació de la fiscalia i del departament d’interior de la Generalitat de Catalunya, envers els fets ocorreguts l’onze de setembre passat”. Des de l’Harmonia també exposen que “fets com aquests posen de manifest la manca de llibertat d’expressió de la qual som cada dia més conscients” i denuncien “la desproporcionada reacció dels aparells de l’estat davant de fets com aquests”.
Fotografia: Un dels moments de la manifestació de l’esquerra independentista | Twitter CUP Capgirem BCN