· El Consorci de la Zona Franca ha anunciat que reactivarà el projecte de millora amb la construcció d’un edifici que permetrà reallotjar 78 famílies
Com a mínim 12 anys. Aquest és l’endarreriment que, a priori, tindrà part del projecte d’urbanització de les antigues Casernes de Sant Andreu. Aquest dimarts, el Consorci de la Zona Franca – l’entitat propietària dels terrenys des de l’any 2004 – va anunciar l’inici d’una convocatòria de concurs públic per construir un edifici que permetrà reallotjar 78 famílies del carrer Palomar que actualment viuen en uns habitatges que s’hauran d’enderrocar per construir la resta d’equipaments previstos.
Aquesta mesura genera un bri d’esperança perquè permetrà reactivar la remodelació d’una zona pràcticament abandonada, i on només s’han fet tres dels 12 equipaments que estaven planificats: el CAP Casernes, l’Escola Eulàlia Bota i la Comissaria dels Mossos d’Esquadra. Tot i així, fins que les excavadores no comencin a treballar i els veïns i veïnes de la zona vegin amb els seus propis ulls que aquesta vegada va de debò, costarà de creure que les promeses dels dels òrgans directius són reals. A més a més, des del Consorci van recordar i puntualitzar que dels equipaments pendents, ells només n’han de promoure dos més: l’alberg de joves i la residència d’estudiants. La resta corresponen a d’altres administracions.
En la roda de premsa d’aquest dimarts, el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, va explicar que l’immoble previst es construirà al passeig de Torras i Bages, 130-134, i que d’aquí a dos anys els veïns ja podran instal·lar-se en els nous habitatges. Una compareixença que Cornet també va aprofitar per exposar que la ‘Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios’ de Sant Andreu continuarà la seva activitat a les antigues Casernes si l’Ajuntament no els busca una altra ubicació. “Estem còmodes amb els legionaris encara que no paguin una renta perquè conserven el solar i garanteixen que el desallotjaran quan s’urbanitzi la zona. El consorci prefereix un ocupant controlat que no pas uns ocupant descontrolat”, va dir Cornet.
El nou bloc d’habitatges ha sortit a concurs per un import inicial d’11 milions d’euros i s’ubicarà en un solar de 1.648 metres quadrats. Els pisos seran de lloguer o de propietat, segons les condicions actuals dels veïns afectats, i tindran entre 90 i 45 metres quadrats. Aquesta actuació va a càrrec del Consorci de la Zona Franca, que també té previst — en un futur encara desconegut — l’edificació de 482 habitatges lliures i 69 de caràcter social. No obstant, segons el consorci els 1.200 habitatges socials restants són responsabilitat d’altres administracions com ara, l’Ajuntament de Barcelona o la Generalitat de Catalunya.
Per construir aquest mig miler de pisos nous, però, el Consorci ha exigit a l’Ajuntament que compleixi amb el compromís d’urbanitzar la zona, fet que impedeix, segons Cornet, fer totes les millores previstes. “L’Ajuntament és l’encarregat d’urbanitzar la zona de les antigues Casernes. Hauria d’invertir 13 milions d’euros però ens consta que el 2017 només n’hi destinarà tres. Això fa que si no s’urbanitza, nosaltres no puguem començar a construir habitatges”, s’ha queixat el delegat especial de l’Estat al consorci. Així doncs, de no fer-se les voreres, el clavegueram i l’enllumenat, entre d’altres, els habitatges tampoc es tirar endavant.
Després de l’anunci del consorci, des de l’Ajuntament de Barcelona van exposar a Andreuenc que compliran el seus compromisos d’urbanització de la zona i de construcció dels equipaments previstos que els pertoquen, com ara 150 habitatges dotacionals, un escola bressol, un poliesportiu o un parc, a més de la recollida pneumàtica de residus sòlids.
Les fonts municipals consultades també van manifestar que el projecte del Consorci de la Zona Franca per reallotjar les 78 famílies “és important, però no és l’únic“. I és que encara queden per fer moltes intervencions abans de culminar tot el que ha d’incloure aquesta àrea. Des de l’ens municipal també van afirmar que el consorci, com a propietari del sòl, és “l’encarregat d’impulsar diversos projectes i, sobretot, d’acabar els tràmits per poder inscriure la reparcel·lació”. Un pas “essencial” per donar continuïtat a molts projectes pendents.
Per part de l’Ajuntament també es van mostrat “sorpresos” perquè creuen que un projecte fet per les dues institucions, només s’ha presentat per part del consorci, sense tenir la informació d’allò que fa referència a l’Ajuntament i sense el calendari d’execució. Per això, des del consistori van reclamar que “la col·laboració entre les dues institucions és imprescindible en un projecte tan complex com aquest”.
Fotografia: Situació dels solars de les casernes de Sant Andreu | ICGC