Acaba un any molt difícil i complicat per a tots, per alguns fins i tot tràgic. Feia moltes dècades que el nostre país no vivia immers en una crisi tan dramàtica com la que va esclatar poc després de començat el 2020. Per aquest motiu, no resultarà difícil acomiadar-lo, més aviat la sensació general segurament serà d’alleujament en deixar-lo enrere i de mirar cap al 2021 amb l’esperança que sigui un any molt millor.
Qui més qui menys ha patit la pèrdua d’algun familiar estimat i a nivell social n’hi ha molts sectors professionals que han patit especialment el daltavall provocat per la incidència de l’epidèmia.
No és qüestió de fer llistes, perquè al final sempre es comet algun oblit imperdonable i tots els elements que conformen el teixit social són importants a través de la seva aportació al conjunt del país.
Els científics, per exemple, han fet una gran feina aconseguint la creació de les vacunes que sembla que permeten albirar una solució final a l’epidèmia. Durant els darrers mesos i malgrat totes les dificultats imaginables, els artistes ens han acompanyat per aportar a la vida quotidiana una dimensió extraordinària de bellesa o de reflexió, i la seva aportació ha de seguir sent important quan el malson acabi.
És el cas dels dos artistes andreuencs que protagonitzen el vídeo de portada i que han hagut de superar moltíssims inconvenients per poder realitzar-lo com, per exemple, aconseguir l’autorització per a la gravació, posar en contacte els diversos components del projecte a través de videoconferències i trobar públic a través de les xarxes socials.
Malgrat tot, el seu entusiasme no defalleix i tant Iris Mañà, instrumentista d’arpa, com Pere Seda, ballarí de dansa contemporània, amb la participació de tres companys més, Albert Sabater, Laia Vilarrasa i Jordi Carreras, van poder donar forma fa poques setmanes a aquest regal de Nadal per a tots els andreuencs i andreuenques, i que han volgut compartir també a través d’aquest mitjà de comunicació per celebrar el començament del nou any.
Com ha comentat l’Iris a Andreuenc: ‘El projecte ha consistit en combinar la música, la dansa, el vídeo i la fotografia per tal que les quatre arts combinades donessin com a resultat el registre de la interpretació de la nadala Carol Of The Bells al recinte de la Fabra i Coats que, per al Pere i per mi, com andreuencs que som, ens resulta un lloc emblemàtic, i que ens ha permès actuar enmig d’un brillant feix de llum d’hivern’.
El resultat és un minut i mig d’exquisidesa artística que enlaira l’esperit cap a un lloc d’harmonia, de pau i d’esperança en un futur immediat més feliç, que és el seu desig per tothom i que Andreuenc comparteix: Bon Any 2021!
Els components del projecte Carol Of The Bells són:
Iris Mañà, arpista i flautista de bec formada a Viena; Albert Sabater, aficionat a la creació de material audiovisual i responsable del vídeo i la seva edició, i Laia Vilarrasa, dissenyadora gràfica i amant de la fotografia, encarregada de gravar part del vídeo i de la fotografia. Tots tres estan duent a terme actualment el projecte ‘Sons d’arpa’ amb música composada per l’Iris, que graven en vídeos musicals a diferents indrets de Catalunya. De moment, es poden trobar a YouTube ‘Sons d’arpa a Mont-ras’ i ‘Sons d’arpa al Montseny’.
Pere Seda: dansaire de l’Esbart Maragall format a l’Institut del Teatre. És coreògraf i dansaire del nou espectacle NU(e)S de l’Esbart Maragall estrenat el 2019.
Jordi Carreras: responsable de la producció musical. És baixista i productor musical de Palafrugell. Comença els seus estudis musicals a l’escola de música Jam Session de Barcelona i acaba al conservatori de Leeds al Regne Unit, on està establert actualment.
Vídeo de portada: interpretació de Carol Of The Bells per felicitar l’any nou | Carol Of The Bells
Fotografia interior: Pere Seda i Iris Mañà durant la gravació | Laia Vilarrasa