L’exposició itinerant «La tancada de les dones de Motor Ibérica» s’inaugurarà el proper dissabte 4 de març al vestíbul de l’església de Sant Andreu. La mostra, que es podrà visitar a partir de les 12 del migdia, vol retre homenatge a totes aquelles dones que van participar en la tancada. La seva lluita després de 40 anys encara és recordada i ha quedat en l’imaginari col·lectiu de Sant Andreu de Palomar, de Barcelona i d’altres pobles de l’àrea metropolitana, d’on elles eren originàries.
Set mesos després de la mort del dictador Francisco Franco el franquisme encara era ben viu. Una mostra d’aquesta vivència fou la repressió del règim contra tots aquells que volien democratitzar el país des de la política, la societat i la cultura. L’1 de juny de 1976 més d’un centenar d’esposes de treballadors acomiadats de Motor Ibérica, la fàbrica que construïa els populars camions Ebro, van iniciar una tancada a la parròquia de Sant Andreu de Palomar per reclamar la readmissió dels seus marits i fills als llocs de treball. Els marits de les dones tancades portaven des del mes d’abril en vaga per reclamar un increment salarial de 4.000 pessetes, la readmissió dels acomiadats l’any anterior i la retirada de les sancions que l’empresa havia imposat a alguns obrers. L’empresa va decidir acomiadar a 1800 treballadors. Tot seguit s’iniciaren un seguit d’aturades i de manifestacions, a les quals s’afegiren les dones dels treballadors. La repressió de les forces de seguretat fou desproporcionada i aconseguiren desallotjar a les dones tancades al cap d’un mes de la tancada.
Mentre les dones de Motor Ibèrica amb els fills i filles restaven tancades a la parròquia de Sant Andreu de Palomar, els veïns i les veïnes es van solidaritzar aportant aliments, roba i oferint suport logístic a la tancada. L’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar va coordinar l’ajut exterior de les tancades. Activistes veïnals com Maria Isabel Roig, Núria Gispert, l’Enric Vidal, Francesc Porret i d’altres van jugar un important paper en tasques de solidaritat amb les dones tancades. Maria Isabel, Roig va oferir casa seva per tal que els fills i les filles de les dones recloses poguessin dutxar-se així com per realitzar-hi les reunions clandestines de suport. El marit de la Roig, en Joan Vinyes, va col·laborar projectant als més menuts pel·lícules de cinema mut durant el temps que va durar la reclusió. Molts comerciants també es van solidaritzar amb queviures i roba.
La tancada no hauria estat possible sense la ferma voluntat de Josep Camps i Ignasi Pujades, rector i vicari respectivament de la parròquia andreuenca. El 8 de març de 1974 el mateix temple parroquial va acollir el funeral de Salvador Puig i Antich, assassinat pel règim franquista el dia 3 d’aquell mes, sota un ampli dispositiu i detencions policials. Els capellans andreuencs es van posicionar amb la lluita antifranquista obrint les portes a moltes iniciatives de caràcter democràtic. La tancada de les dones de Motor Ibérica va tenir força ressò internacional i va demostrar la feblesa d’un règim franquista que feia aigües. La solidaritat va demostrar la vivència dels que volien democratitzar la societat catalana i espanyola.
Prèviament a la inauguració de l’exposició es realitzaran una sèrie de parlaments de testimonis, activistes socials i historiadors. L’acte serà conduït per la periodista andreuenca Jordina Tarré i comptarà amb la participació de Maruja Díaz i Maria Dolores Medialbea, participants en la tancada; Jordi Rabassa, historiador i autor del bloc Perquè vull; Núria Gispert, activista social i testimoni; Francesc Porret, president honorífic de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar i Pau Vinyes i Roig, testimoni i fill de l’activista Maria Isabel Roig.
Un cop finalitzats els parlaments l’actriu Cristina Lanau llegirà «Poema en recordança a Salvador Puig i Antich» i Josep Valcarce versionarà cançons de Lluís Llach. La cloenda de l’acte anirà a càrrec de Marina Gay, membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural. La mostra s’inclou dins del projecte «Lluites compartides» i ha estat organitzada i produïda per Òmnium Cultural de Sant Andreu amb la col·laboració de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i la Parròquia de Sant Andreu de Palomar.
La mostra serà exposada en diverses places i carrers del Districte de Sant Andreu durant els propers caps de setmana de març.
Fotografia: Grup de dones de Motor Ibérica amb el dirigent estatal de Comisiones Obreras, Marcelino Camacho | Pilar Aymerich