Les principals patologies que atén un otorinolaringòleg són amigdalitis, adenoïditis i afeccions que van des del càncer de laringe a malformacions de l’envà nassal. Els trastorns de veu són cada cop més freqüents en mestres i persones que parlen molt. En aquests casos és molt important ensenyar a parlar bé, amb logopèdia o foniatria, per aprendre a omplir-se d’aire correctament. En un altre cas, les cordes vocals fan nòduls que s’han d’intervenir quirúrgicament.
Quan un nen o nena no va bé a l’escola se l’ha d’explorar. Probablement necessita una audiometria per observar si existeix alguna sordesa infantil. És important anticipar-se perquè no es descobreixi el problema en edats més avançades. Les persones que treballen en llocs molt sorollosos, i sense protecció, també han de sotmetre’s a una audiometria anual, per no trobar traumes sonors molt desenvolupats i irreversibles.
Igualment és important atendre el fet que quan una ronquera dura més de 40 dies, especialment si la persona és fumadora, s’imposa una fibroscòpia laríngia o una revisió de cordes vocals davant d’una eventual disfonia. El vertigen també exigeix una anàlisi de l’especialista d’otorinolaringologia i del neuròleg. En alguns casos fins i tot és necessari un TAC.
Sobre l’autor: Doctor Alejandro Jiménez, otorinolaringòleg
Fotografia: Pacient sometent-se a una audiometria | Andreuenc