L’odontopediatria és l’especialitat de l’odontologia encarregada de mantenir la salut oral dels més petits mitjançant la prevenció i, en cas que ja hagués algun problema en qualsevol element de la cavitat bucal com les dents, genives o mucoses, proporciona l’atenció dental necessària per a cada problema.
Quan hem d’anar a l’odontopediatra per primera vegada?
La primera visita a l’odontopediatra ha de tenir lloc a partir de l’aparició de la primera dent i dins el primer any de vida. No perquè el nen vagi a tenir problemes, sinó perquè comenci a acostumar-se al “metge de les dents” i per donar assessorament als pares sobre hàbits higiènics, dietètics i nutricionals.
Quan hem de començar a netejar la boca dels nens?
És ideal començar a netejar les genives dels nadons abans de l’erupció de les dents, amb una gasa o amb didals especials per estimular i netejar les genives després d’alletar o després del biberó. Quan estiguin sortint les dents es combinen els didals o els raspalls específics a l’edat del nen. Es recomana no utilitzar pasta de dents fins als tres anys, i sempre amb una mida similar a la d’un pèsol. Les dents és millor que les raspallin les pares i, partir dels sis anys, sigui combinat amb el nen.
S’han d’utilitzar pastes específiques per a l’edat del nen: hi pastes de dos a sis anys i altres de sis anys en endavant. És important que a partir dels sis anys tinguin una aportació extra de fluor, aplicat tòpicament. Normalment aquesta aportació es dóna amb col·lutoris que portin fluor, i quan es comencen a fer neteges en la consulta també es fan les fluoritzacions, una aportació de fluor molt més potent que els col·lutoris i que s’aplica un cop l’any en forma de gel.
Si són dents de llet, per què les hem d’arreglar?
Si vols que el teu fill sigui un adult sense càries, cuida les dents de llet. Si hi ha una infecció a les dents de llet, les dents definitives es poden veure afectades. Les dents de llet mantenen l’espai per a les definitives que han de sortir, serveixen per mastegar i parlar, si les perdem abans d’hora podem tenir un problema.
Com evitar la càries del meu fill?
Els nadons neixen sense Streptococus mutans (bacteris encarregades de produir les càries), se’ls transmetem els adults. La manera d’evitar-ho és: no provar el menjar de la mateixa cullera amb la que menja el nadó, no donar-li petons a la boca i no netejar el xumet amb la nostra saliva.
Sobre l’autora: Doctora Ingrid Maria Martínez, odontopediatra
Fotografia: Mare rentant les dents del seu fill | Andreuenc