Amb data de dilluns passat el DOGC ha publicat una resolució del 3 d’agost, declarant la incoació per a l’expedient de declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Segons anuncia Tribuna d’Arqueologia amb data de dilluns 14 d’agost de 2023, el mateix dia el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, ha publicat la resolució CLT 2933 2023, de 3 d’agost, declarant la incoació per a l’expedient de declaració com a BCIN, Bé Cultural d’Interès Nacional, la zona arqueològica ubicada entre els termes municipals de Santa Coloma de Gramenet i de Montcada i Reixac, conegut com a Puig Castellar.
El Puig Castellar, o Turó del Pollo, és un cim de 303 metres d’alçada , cim destacat al sud de la Serra de Marina, que antigament era punt de referència per als pescadors de la mar de Badalona per la seva posició damunt de la desembocadura del riu Besòs.
El jaciment arqueològic ubicat al seu cim va ser adquirit pel ric propietari Ferran de Sagarra i de Siscar, polític i historiador, en descobrir-se el 1904 les evidències d’un gran assentament, en aquest cas d’època ibèrica, llargament historiat al llarg dels anys, que abasten des del segle VI aC fins al segle II aC, mostrant l’evolució de la cultura ibèrica, amb algunes troballes singulars, com cranis enclavats, un cap de terracota de Tanit, una deitat de la fertilitat, un símbol solar o un capfoguer metàl·lic zoomorf.
El terrenys, que Ferran de Segarra va cedir posteriorment a l’Institut d’Estudis Catalans, han estat excavats amb intermitències durant aquests prop de 125 anys, i és visitable, constituint una agradable excursió i una excel·lent vista del territori, en especial de Sant Andreu, damunt del qual està abocat.
El Poblat Ibèric de Puig Castellar constitueix l’assentament més important i el de més llarga durada d’època ibèrica proper a Sant Andreu. També es coneixen assentaments al sud de la Muntanya de Montjuic, o als cims dels Turons del Putxet o de la Rovira. Cada dia hi ha més evidències que a l’arribada dels romans al Pla del Besòs l’any 218 aC el territori estava poblat i conreat pels ibers laietans, que els romans van fer baixar al pla i abandonar els cims defensius al mateix segle II, que marca també la fi del poblat de Puig Castellar.
En poques generacions, aquells ibers romanitzats eren els habitants de les importants vil·les romanes de l’actual Badalona i Barcelona, entre elles l’excavada de La Sagrera i altres que s’evidencien en el territori andreuenc i que alguna dia donaran bones sorpreses.
Sens dubte la protecció de Puig Castellar és una bona notícia. Avui, el Turó del Pollo, que en deien els avis, o Puig Castellar, gairebé no s’albira des de Sant Andreu per culpa dels edificis, però els primers habitants d’època romana, quan alçaven la vista, segurament recordaven on havia estat la seva casa pairal.
Fotos: el poblat ibèric de Puig de Castellar | museu.gramenet.cat