Aquesta cançó està sent capaç fer ballar milers de persones en gran recintes, i moltes són joves.
Darrerament, la sardana s’ha convertit per als joves catalans en un ritme de música moderna tan atractiu, modern i divertit com qualsevol altre dels que avui dia existeixen, de tal manera que en una discoteca, en un concert o en una festa particular d’aquest estiu 2023 tothom es posa a ballar-la amb naturalitat sense parar-se a pensar per un moment que fins fa quatre dies era una dansa limitada a concursos, exhibicions de festa major o trobades de gent gran amb nostàlgies patriòtiques. Com ha estat possible aquesta evolució en tan poc temps i com ha participat una colla andreuenca en aquest autèntic fenòmen social?
Perquè, la veritat sigui dita, des que van aparèixer els ritmes ballables relacionats amb les noves formes de vida moderna de la joventut i de la difusió de les modes a través dels nous mitjans d’informació i comunicació al segle XX, és a dir, charleston, twist, rock, pop, i moltíssims més, les danses tradicionals, fora d’aquests canals industrials, es van anar quedant arraconades, malgrat el seu atractiu i validesa.
En unes dècades, el fenòmen de la mundialització ha provocat que la jota, la munyeira o la sardana hagin passat de ser balls coneguts i practicats per comunitats senceres a convertir-se en peces d’exhibició esporàdica fins i tot en aquelles mateixes contrades. El mèrit de la seva continuïtat rau en l’interès de grups de persones que fan de la seva pràctica diversió i conservació del patrimoni cultural i identitari de la seva regió.
La sardana ha viscut aquests darrers mesos un curiós cas de barreja d’aquestes dues dinàmiques ja que la seva discreta existència s’ha vist sotregada per la irrupció del duet juvenil The Tyets que el 17 de febrer de 2023 va publicar la cançó ‘Coti x coti’ amb ritmes de “reggaetón” i sardana, amb un èxit espatarrant a les ràdios catalanes; per exemple, a principis de juny de 2023 es van convertir en el primer grup en català en aconseguir 1 milió d’oients mensuals a Spotify i ja acumulen més de 10 milions de reproduccions a la mateixa plataforma musical.
Aquesta repercussió popular ha estat aprofitada pels dos joves de Mataró que ja porten setmanes involucrats en la gira ‘Èpic solete’, nom del seu darrer disc en el qual està l’esmentada cançó, amb un gran nombre de concerts en els quals el moment estelar és ballar la sardana, i que acabarà els dies 15 i 16 de novembre del 2024 al Sant Jordi Club, dintre de la programació del Festival Cruïlla Tardor.
Mentrestant, la sardana ha vist com la seva popularitat s’ha disparat entre els joves que acudeixen als concerts de The Tyets i que quan arriba el passatge sardanístic de ‘Coti x coti’ es posen a ballar-la multitudinàriament, amb més o menys coneixement, amb total naturalitat i, fins i tot amb orgull, de manera que en un concert de música moderna es veuen ara unes imatges que els dansaires no se les havien imaginat mai de la vida ni en el més optimista dels seus somnis.
Per acabar de reblar aquest fenòmen, resulta que la segona edició del programa Eufòria, emès a TV3 durant aquesta primavera, va tenir la pensada de fer cantar aquest tema a Tomàs, un dels participants, i l’impacte mediàtic de la cançó encara es va disparar més. A sobre va comptar amb la participació d’una colla en directe, i l’escollida va ser la Colla Maig de Sant Andreu que assaja a La Lira, i d’un grup de capgrossos com a homenatge a la cultura tradicional del país.
En poques setmanes, aquesta col·laboració amb el Tomàs i TV3 es va tornar a repetir el dia 20 de juny en la celebració dels 40 anys de Catalunya Ràdio davant la seu de l’emissora i el 2 de juliol amb dos concerts, matí i tarda, al Palau Sant Jordi de Barcelona, per tancar la temporada del ‘talent show’, on més de 15.000 persones es van posar a ballar la sardana que la colla andreuenca executava sobre l’escenari quan sonava ‘Coti x coti’.
Però la col·laboració de la Colla Maig també ha estat directament amb The Tyets. Va ser en ocasió del dia de Sant Jordi, a la mitja part del partit del Barça contra l’Atlètic de Madrid, quan el duet va cantar aquest tema i els andreuencs, juntament amb altres formacions, el van ballar sobre la gespa en el marc d’una sèrie d’accions que el Barça i Òmnium Cultural van concretar per aquell diumenge en el marc de la campanya “L’esport treu la llengua”, en defensa del català.
També un altre partit del Barça, en aquest cas el del 28 de maig contra el Mallorca, que suposava el comiat temporal del Camp Nou per obres i dels jugadors Sergio Busquets i Jordi Alba, es va convertir en una trobada sardanística ja que la cerimònia després del final del partit va incloure la ballada d’una gran sardana formada per molts dansaires al centre del camp.
‘Coti x Coti’ es converteix en una sardana per a cobla
Xavier Ventosa ha estat l’autor de la versió musical de la popular cançó ja que “quan vaig escoltar-la vaig pensar que s’hauria d’acabar transformant en una sardana”. Ventosa ha assegurat que es va posar a fer la partitura “sense pensar-hi” perquè els sardanistes la poguessin ballar a plaça.
Va ser un cop acabada que la Confederació de Sardanistes va contactar amb The Tyets per arribar a un acord i el cinc de maig a la plaça de la catedral de Barcelona es va estrenar a la cloenda del programa ‘El país a l’escola’ amb la participació de 400 infants d’entre 8 i 10 anys i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
Sobre el grup The Tyets
The Tyets és un grup de música català format pels mataronins Oriol Ramon i Xavier Coca que es va donar a conèixer amb el seu primer disc Trapetón (2018), i l’estiu del 2019 van guanyar força popularitat amb el senzill «RRHH (Tinc una casa).
Una de les peculiaritats d’aquest grup és l’estil que ells anomenen “trapeton”: les lletres fugen de les temàtiques habituals del reggaeton i del trap, com podrien ser les drogues o l’alcohol, i destaquen per les lletres humorístiques. A més, els agrada utilizar barbarismes d’origen castellà de manera desacomplexada.
Les seves publicacions discogràfiques més destacades són el EP ‘Trapetón (autoeditat, 2018) i els àlbums ‘El Pipeig’, (2020), ‘Animalari urbà’ (2021) i Èpic Solete (2023), editats a Luup Records.
Fotografia de portada: la Colla Maig al Palau Sant Jordi | www.grup-maig.cat
Primera fotografia interior: la Colla Maig actuant amb el Tomàs a Eufòria de TV3 | www.grup-maig.cat
Segona fotografia interior: la Colla Maig posant amb el Tomàs a Eufòria de TV3 | www.grup-maig.cat
Tercera fotografia interior: cartell de la festa 40 aniversari Catalunya Ràdio i TV3 | CCMA
Quarta fotografia interior: ballada de sardanes al Camp Nou | Barça TV
Cinquena fotografia interior: imatge del videoclip ‘Bailoteo’ | canal oficial de Youtube
Video oficial de ‘Coti x coti’ | canal de Youtube del grup