L’Ajuntament consensuarà amb el veïnat i entitats de l’entorn els seus usos i el model de gestió.
Segons informa l’Ajuntament, la Comissió de Govern va aprobar la setmana passada, amb els vots a favor de BComú i en contra del PSC, un pla urbanístic per preservar la continuïtat de la Nau Bostik i convertir-la en un equipament públic que tindrà uns usos consensuats amb el veïnat.
El document permetrà mantenir aquest equipament cultural, comunitari i de creació artística de referència del districte de Sant Andreu, situat dins l’àmbit de transformació urbanística de la Sagrera. A més, es preservarà un edifici amb valor històric, ja que es tracta d’una de les últimes naus industrials de la Sagrera que encara queden en peu.
El planejament vigent preveia fins ara l’enderroc de la nau per fer-hi zona verda, habitatges i un equipament. En concret, la nau forma part de dos àmbits d’ordenació urbanística: la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de 2004 per l’ordenació de l’estació de la Sagrera i el seu entorn i el Pla de Millora Urbana (PMU) del Sector Entorn Sagrera de 2007. El juny passat, el Govern municipal va iniciar un procés participatiu per estudiar amb el veïnat i les entitats del barri els possibles canvis al planejament urbanístic per mantenir la Nau Bostik.
Després d’aquests mesos, avui s’ha aprovat inicialment una Modificació del PMU del Sector Entorn Sagrera que preveu la conservació de la Nau Bostik i preveu que es destini a equipament públic. Amb l’aprovació inicial, el document es deixa a punt perquè el següent Govern municipal pugui finalitzar-ne la tramitació si ho considera oportú.
El document conserva la pràctica totalitat de les naus existents. Per tant, es preserven totes les naus que tenen la coberta amb dent de serra, el dipòsit d’aigües i la nau més alta de formigó, les construccions més característiques de l’espai. A més, es qualifica la nau com a equipament comunitari destinat a usos culturals, educatius i administratius, de manera que també podrà donar cobertura a les necessitats dels diferents equipaments educatius que hi ha a l’entorn del recinte.
La conservació de la Nau Bostik implica reubicar en l’entorn l’edificabilitat prevista fins ara en els sòls de la pròpia nau. El pla manté la mateixa edificabilitat total, sense augmentar-la, i la ubica en altres emplaçaments dins de l’àmbit proper.
En paral·lel a l’elaboració del pla de protecció de la Nau Bostik, el Govern municipal ha signat un protocol d’intencions amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera per tal que l’Ajuntament decideixi de manera consensuada amb la pròpia associació i la resta d’entitats representatives del barri tant els usos provisionals com els usos i equipaments definitius que finalment es decideixi ubicar en la Nau Bostik, així com el model de gestió i també les actuacions de rehabilitació que calgui fer. L’acord preveu crear una taula de seguiment amb participació de l’Ajuntament i les entitats.
Història de la Nau Bostik
La Nau Bostik es va començar a construir l’any 1961 i la seva activitat industrial va engegar el 1966. En aquesta nau, que va sorgir com a satèl·lit de la “Unión de Maquinaria para el Calzado S.A.”, s’hi fabricaven adhesius i productes químics. Durant els diferents anys en els quals va estar operativa els seus propietaris van ser Tintes Boston, SA; Bostik, SA; i Total (França).
L’any 2015, en Xavier Basiana es va fixar en aquest espai per donar vida a unes naus que restaven abandonades i sense cap ús. Actualment el seu web (naubostik.com) informa que acull 20 entitats seguint les directrius que també s’hi poden consultar, però que aquí queden recollides:
“La Nau Bostik pretén ser un referent en l’activitat cultural que es duu a terme al barri de La Sagrera. Amb la intenció de donar cobertura a la necessitat d’espais per a la dinamització social i cultural del barri, es vol oferir un gran lloc de trobada per a entitats i veïns, i molt especialment per a totes aquelles persones que tinguin interès en les manifestacions culturals de tota mena i ganes de compartir-les i exterioritzar-les.
El projecte de la Nau Bostik sorgeix amb la voluntat d’impulsar i donar visibilitat a tot tipus d’activitats relacionades amb la cultura i el lleure, tot mantenint els principis de diversitat i sostenibilitat com a línies mestres, i buscant alhora d’erigir-se com a plataforma per a la difusió de la informació i del coneixement.
Visualitzem aquesta nova iniciativa com la consolidació d’un lloc de referència per al veïnat i les entitats de La Sagrera on fomentar i facilitar la seva acció social i cultural, tot implicant-los alhora en la participació i la gestió dels espais. Sempre que sigui possible, volem que la nostra tasca es realitzi en col·laboració amb els actors socioculturals del barri, amb els quals trobarem interessos compartits. Aquest esforç comú ajudaria a l’enriquiment del moviment associatiu de La Sagrera, amb l’oferta de noves i diverses opcions a tots els veïns.
El nostre origen i arrelament sagrerencs, però, no són impediments per a la projecció que volem donar a tot el seguit d’iniciatives que impulsem.
Els continguts i els valors que volem difondre tenen un abast tan extens que esperem esdevenir, amb els anys, una opció i una referència per a Barcelona i tota Catalunya.”
Fotografia: aspecte exterior nau Bostik | barcelona.cat