La jornada d’obertura del museu s’ha amenitzat amb activitats, espectacles i parlaments d’entitats veïnals del barri i institucions.
Avui ha obert al públic el museu de les Cases Barates del Districte de Sant Andreu, al barri del Bon Pastor. Aquest espai fundat per MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) i entitats veïnals del barri, situat entre els carrers Bellmunt i Barnola, acull l’exposició de la recreació de les cases barates i el recull de la historia d’aquestes infraestructures i l’habitatge a la ciutat des del segle XIX fins l’actualitat.
El museu està comprès dins de l’illa de cases entre els carrer Bellmunt, Barnola i la Plaça Vilabesòs, però es divideix en dues ales. Els habitatges del carrer Bellmunt formen part de les diferents sales que expliquen la història de les cases barates, de les crisis i els moviments per l’habitatge a Barcelona, i la història dels barris perifèrics. A més, compta amb el museu-escola, una sala d’actes, un pati interior i una sala polivalent. D’altra banda les cases barates dels números 14, 16, 18 i 20 del carrer Barnola recreen amb rigorosa exactitud les diferents estances de les cases i mostrar amb quina precarietat i pocs metres quadrats vivia part de la classe obrera barcelonina de la perifèria.
El plat fort de la inauguració ha tingut lloc a la plaça Vilabesòs, on a partir de les 12.30h s’hi han concentrat les principals activitats culturals i infantils per amenitzar el matí: cercaviles, ballada de sardanes, tallers infantils, rumba, flamenc i un aperitiu popular per finalitzar la jornada.
L’acte institucional per l’obertura del museu ha estat protagonitzat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor, Paquita Delgado, i el director de MUHBA, Joan Roca. Tots els parlaments han estat lligats entorn a la importància de la classe obrera que habitava en les antigues cases barates, “Hi havia una lluita per una millor Barcelona des de les cases barates” afirmava Colau. També ha estat una oportunitat per visibilitzar els barris perifèrics barcelonins i la transformació del Bon Pastor: “Antes nos sentiamos un barrio totalmente olvidado del resto de Barcelona” assegurava Paquita Delgado.
Les característiques de l’espai museístic
El conjunt de les cases barates del Bon Pastor es va construir l’any 1929, promogut pel “Patronato de la habitación”. El complex el conformaven un total de 784 habitatges en planta baixa, agrupats en illes rectangulars amb dues tipologies; habitatges en mitgera i de cantonada. El projecte de museu busca recordar aquell moment de la història urbanística de la ciutat, que no s’explica sense el context social i econòmic del moment.
L’emplaçament de l’esmentat equipament és la illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt, i el formen 16 habitatges, quatre dels quals es conservaran com a cases museu rehabilitades que seran rèpliques dels originals. Cada habitatge disposava de tres dormitoris, un espai de cuina/menjador i un pati amb un espai cobert on s’ubicaven el lavabo i l’eixida.
L’espai del conjunt museístic es distribuirà de la següent manera:
- Quatre cases a mantenir i rehabilitar com a cases museu, ambientades en diferents moments històrics .
- Quatre cases destinades a espais expositius, en les quals es preveu que s’expliqui la història de l’habitatge de Barcelona.
- Vuit cases per programa funcional d’equipament de barri i la resta de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…).
La proposta dona molta importància al fet de respectar i posar en valor el patrimoni de l’edifici existent i alhora donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional del museu. El nou ús serà respectuós amb l’arquitectura original de les cases barates, que es defineix per la seva fragilitat i senzillesa constructiva i tipològica característica de les circumstàncies que van originar la seva construcció.
El projecte també preveu incorporar la gestió comunitària de l’espai en estreta col·laboració amb el MUHBA, el districte, i les entitats del barri, de forma especial amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i la seva vocalia de Memòria Històrica.
Fotografia de portada: exterior del museu | Biel Ibáñez
Fotografies interiors: espai museístic per dintre i ambient festiu arran de la inauguració | Biel Ibáñez