La recollida comunitària de taronges amargues torna del 3 al 5 de febrer per segon any consecutiu a cinc districtes de la ciutat, entre ells Sant Andreu.
Parcs i Jardins de Barcelona i la Fundació Espigoladors impulsen aquesta iniciativa a cinc districtes (Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia) del 3 al 5 de febrer amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, a través d’iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.
L’espigolada es fa amb persones voluntàries de diverses entitats de cada districte. Els més d’11.000 pots de melmelada que es puguin fer amb les taronges recollides es donaran a diferents entitats socials de cada districte. Aquest divendres 3 de febrer tindrà lloc la recollida a Sant Andreu i a Les Corts, el dissabte 4 de febrer a Sant Martí i a Ciutat Vella i el 5 de febrer a Gràcia.
Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador es im-perfect®, projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. Una melmelada batejada amb el nom de La Marga, que serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, de manera que Espigoladors durà a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2022, el projecte va comptar amb la participació de més de 160 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.639 quilos de taronja amarga. El resultat van ser 11.400 unitats de melmelada La Marga que es van distribuir entre diferents entitats socials de la ciutat.
Aquest 2023 és el tercer any consecutiu que es realitza l’activitat després que el 2021 es realitzés la primera espigolada al districte de Sant Andreu. Amb la participació de 25 persones voluntàries, l’equip de la Fundació Espigoladors i el de Parcs i Jardins es van recollir un total de 800 quilos de taronges amargues que van permetre l’elaboració de 3.000 pots de melmelada natural. A Barcelona hi ha aproximadament uns 3.300 tarongers, dels quals una tercer part estan situats al districte de Sant Andreu.
L’espigolada de tarongers és una de les activitats previstes en el programa Mans al Verd que fomenta l’Estratègia d’Agricultura Urbana de la ciutat amb l’objectiu de millorar i augmentar la superfície agrícola a la ciutat. Els eixos d’aquesta estratègia, clau en la transformació cap a una ciutat més sostenible, són:
- Incrementar la superfície cultivada de la ciutat per millorar la qualitat de l’espai urbà.
- Potenciar l’agroecologia per incidir sobre el model agroalimentari i de consum.
- Assolir un model agrícola ecològic que potenciï la biodiversitat.
- Maximitzar els beneficis socials, terapèutics i emocionals de l’agricultura urbana, impulsant la implicació ciutadana, l’increment de la població activa, la gestió comunitària i el treball en xarxa.
- Promoure un model de governança compartida i establir els mecanismes municipals per a donar suport a l’agricultura urbana.
En aquest sentit, i amb la voluntat de divulgació de la iniciativa, la Fundació Espigoladors farà una sèrie de tallers i activitats durant els mesos de març i abril en diferents centres educatius i entitats de cada districte al voltant de la problemàtica del malbaratament alimentari.
Fotografia de portada: acció espigolaire a Sant Andreu aquest matí | bcn_santandreu
Fotografies interiors: taronges recollides i melmelada resultant de campanyes anteriors | Ajuntament de Barcelona