La bona notícia coincideix amb una xerrada d’Alfred Puig sobre el ferrocarril a La Sagrera.
Després de l’èxit de la conferència d’Alfred Puig al Centre Cívic de Navas sobre el ferrocarril a la Meridiana a la qual van assistir el centenar de persones, el Grup d’Història i Patrimoni de la Torre de la Sagrera va demanar-li una intervenció anàloga, centrada a La Sagrera, a la qual va accedir gustosament.
Dimarts, 31 de gener, a les 18,30h va ser la convocatòria que aplegà prop de la meitat dels assistents a l’anterior i comptà amb la traducció al llenguatge de signes demanada per uns assistents.
Albert Puig és un expert en temes ferroviaris, amb dècades d’experiència, que també es dedica a la recerca i documentació històrica del barri de Navas, un territori amb personalitat pròpia i amb història molt lligada a La Sagrera.
La intervenció explicà l’origen i el perquè dels traçats ferroviaris al barri, del Tren de Baix (la línia que va a Sant Andreu Comtal i el Tren de Dalt, a Sant Andreu-Arenal per entendre’ns, la seva construcció, els passos a nivell, l’electrificació i finalment el soterrament de la Meridiana, aportant documentació inèdita, mostrada per primera vegada, que ell ha recuperat pacientment recorrent arxius locals o desplaçant-se a Madrid quan ha convingut.
Va sorprendre, alhora que posà llum, un aspecte interessant relacionat amb la Guerra Civil, com és les 13 víctimes refugiades i ofegades en el túnel de la Meridiana amb el descobriment de l’existència i conservació avui de l’accés.
La conferència d’Alfred Puig a Navas va cloure anunciant una segona part amb les noves descobertes i documentació sobre els Túnels de la Meridiana i a la Torre de La Sagrera, de la mateixa manera, va restar emplaçat, al final de la xerrada, a portar-hi les novetats en una convocatòria al proper més de juny.
Així mateix, des de la Torre de la Sagrera s’ha generat una altra bona notícia pel que fa a l’adequació del refugi antiaeri de la Torre per a visites, amb accés des del seu interior, objectiu del qual s’havia parlat fa un any amb la il·lusió de poder tenir-lo tot enllestit per a la passada Festa Major.
Però poques festes es faran a La Sagrera sense tenir el seu refugi visitable, ja que de seguida començaran les obres per a fer el refugi accessible. La durada prevista es calcula en tres mesos, el que significa que al maig el veïnat, sempre en grups reduïts per conclusió de l’informe de seguretat de bombers, podrà conèixer i visitar aquest lloc que, intuïm, podrà esdevenir emblemàtic per a La Sagrera.
Fotografia de portada: conferència d’Alfred Puig dimarts a la Torre de la Sagrera | Torre de la Sagrera