Destaquen dos espais singulars: una zona àmplia central per a vianants a la meitat del tram i un node d’intermodalitat entre Felip II i Garcilaso per millorar l’accés als busos interurbans.
Ahir dimarts, la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment els projectes executius de les obres del tram de la Via Laietana entre la plaça d’Antoni Maura i el passeig de Colom; i de l’avinguda Meridiana entre Felip II i Fabra i Puig. D’aquesta manera, s’avança amb els tràmits per poder continuar les reurbanitzacions ja iniciades a totes dues vies per tal de convertir-les en vies amb més verd i més espai per al vianant i la mobilitat sostenible, d’acord amb el pla Superilla Barcelona.
Pel que fa a l’avinguda Meridiana, actualment s’estan executant les obres entre la meitat de l’àmbit Navas de Tolosa-Josep Estivill i el carrer de Felip II, que es preveu que estiguin enllestides a l’estiu vinent. En paral·lel, avui s’ha aprovat inicialment el projecte executiu corresponent a l’àmbit que ve just a continuació, des de Felip II fins a Fabra i Puig, que ha tirat endavant amb els vots a favor del Govern municipal i ERC i les abstencions de Junts per Catalunya i Cs.
En coherència amb la resta d’avinguda renovada, la secció principal també tindrà dos carrils per al trànsit general i un per a busos a cada banda, les bicicletes disposaran d’un carril bici central segregat, les voreres s’ampliaran i hi haurà més arbrat i parterres. Però hi haurà dos àmbits amb característiques diferents: l’eix de transversalitat de la Sagrera i el node d’intermodalitat de la Sagrera.
L’eix de transversalitat de la Sagrera abastarà l’àmbit dels carrers del Cardenal Tedeschini, Pegàs, Antilles i Olesa, i serà molt similar al que es crearà a Navas. Hi haurà un espai central ampli per als vianants i el carril bici se situarà a banda a banda i serà unidireccional. A més, es milloraran els jardins de Pilar López de Ayala, on els jocs infantils passaran a ser accessibles, i també l’eixamplament de la Meridiana entre els carrers d’Antilles i Pegàs, amb més vegetació i espais verds de qualitat a tots dos espais. En aquest àmbit es faran dos passos de vianants nous, i en total n’hi passaran a haver quatre.
Abans i el després del nou tram de la Meridiana Felip II – Fabra i Puig i de l’espai central de l’eix de transversalitat de la Sagrera.
A més, entre els carrers de Felip II i Garcilaso es crearà un espai d’intermodalitat per millorar la connexió amb transport públic de la zona. En aquest àmbit, actualment hi ha una sèrie de parades de busos urbans i interurbans que coincideixen també amb el carril bici situat a voreres, i que cal endreçar i ordenar per facilitar-ne l’accés i la circulació. El nou espai permetrà que els busos interurbans encotxin i desencotxin amb comoditat i sense interrompre el pas de la resta de busos urbans.
Per augmentar la connectivitat i facilitar l’arribada a l’espai d’intermodalitat es crearà un pas de vianants al carrer d’Honduras, i també un altre a l’altura del carrer de Martí Molins, un dels eixos cívics més importants del barri de la Sagrera que connecta amb la plaça de Masadas. A més, se’n preveu un altre al tram Pegàs-Dublín i un altre al carrer de la Jota. En total, s’augmenten els passos de vianants de l’àmbit dels 9 actuals a 15.
El pressupost per al projecte Felip II – Fabra i Puig està valorat en uns 25 milions d’euros. Quan el projecte estigui aprovat definitivament, quedaran els tràmits enllestits per poder continuar les obres més enllà de Felip II.
El canvi que viurà la Meridiana amb el conjunt de les obres fetes i projectades entre el mandat passat i l’actual serà molt important. Les actuacions des de la plaça de les Glòries fins a Fabra i Puig abastaran 2,87 km de l’avinguda i fins a més de 163.300 m2 de superfície renovada. Es guanyaran uns 850 arbres nous i uns 17.200 m2 de parterres i espècies arbustives. La inversió total de tots els trams sumarà uns 53 milions d’euros, dels quals una part sis provenen dels fons Next Generation, de manera que els objectius de la transformació són avalats per la Unió Europea.
Les actuacions fetes fins ara ja han permès reduir el trànsit en uns 17.000 vehicles diaris. Abans de la pandèmia (2016-2019) hi passaven entre 30.000 i 32.000 cotxes per sentit, i l’any passat i aquest n’hi circulen uns 23.500 per banda.
La transformació de la Meridiana se suma a les actuacions fetes o en marxa a la plaça de les Glòries i entorns, el carrer Gran de Sant Andreu i l’avenç de les obres de les estacions de la Sagrera i de Sant Andreu, el Pont de Santander i les urbanitzacions del seu entorn. Totes elles demostren un compromís clar del Govern municipal amb aquests barris.
Fotografia de portada: imatge aèria de la zona afectada amb la problemàtica dels autobusos | Redacció.
Imatges interiors: explicació del projecte | Ajuntament de Barcelona