Sant Antoni va tornar a resistir les temptacions de Satanàs.
Aquest any es recupera la plena normalitat de l’acte, tornant a realitzar-lo el dissabte abans de Sant Antoni i no a la primavera, com la COVID va imposar a l’organització l’any passat.
El 14 de gener de 2023, a les 20.30h, va tenir lloc una nova edició d’Els Tres Tombs Infernals, la trenta-unena, a la Plaça de Can Fabra, un acte ja tradicional a càrrec de la Satànica de Sant Andreu on es va representar com, segons la llegenda, Satanàs i les temptacions del mal (en aquesta versió, el Mam, les drogues, l’excés de menjar, el Sexe i el Poder) van voler fer caure a Sant Antoni mentre meditava pel desert.
L’acte incorpora una representació teatral al carrer, amb música, llum, pirotècnia i també un petit correfoc amb diables i bèsties. L’escenografia varia d’un any a l’altre.
Com a novetat important, i gràcies a la Beca Barcelona Crea atorgada a l’entitat, enguany l’acte va comptar amb una música pròpia, composta especialment per Sònia Arias, Marc de Rosselló i Joan Palà, antics membres de la colla que s’han dedicat al món de la música de forma professional o amateur.
En aquesta línia, de cara a la propera edició, s’està pensant en la possibilitat d’incorporar el públic si més no per taral·lejar diverses peces, relacionant-les amb els diferents personatges i moments de l’esdeveniment. Mentrestant, perquè l’acte sigui participatiu, es va animar els espectadors perquè durant la representació s’involucrés en algunes coreografies.
A més, l’espectacle va ser accessible en llengua de signes catalana i al llarg del seu desenvolupament i quan aquest va acabar, qui ho volia podia comprar una llesca de pa amb tomàquet i una botifarra i un got de brou calentó.
Una mica d’història
L’acte va començar el 1993, amb més il·lusió que mitjans, perquè La Satànica es va proposar, per celebrar el cinquè aniversari, crear un acte complementari a la cavalcada d’Els Tres Tombs i la benedicció d’animals que porta fent-se des de fa molts anys al nostre poble el diumenge abans de Sant Antoni.
Es tractava de fer un acte nou, basat en tradicions del país i que es mantingués en el calendari festiu. Així es van inspirar en festes com les Santantonades de Morella, els foguerots de Ses Illes i el correfoc barceloní. La peça teatral inclou diàlegs on, seguint la tradició dels diables, es fa crítica satírica de la realitat política i social del nostre entorn
Al llarg dels anys ha aconseguit esdevenir un acte reeixit, de gran envergadura i esperat per la població de Sant Andreu de Palomar que ja el té integrat en el seu calendari festiu.
L’any 2015 Els Tres Tombs Infernals van rebre el premi popular Best a la millor iniciativa original i innovadora que atorga l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
Fotografies: Diferents instants dels Tres Tombs Infernals | Mar Monferrer