Enguany tindrà lloc entre els dies 8 i 11 de desembre.
Hi ha notícies dels romiatges de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar a Montserrat des de finals del segle XIX, quan la facilitat del ferrocarril i el cremallera va permetre a les capes populars realitzar aquest viatge en un sol dia.
Al anys cinquanta del segle passat la Parròquia de Crist Rei, a La Sagrera, arribaria a noliejar un tren especial en el seu romiatge i els Club Natació Sant Andreu també fa la quarantena d’any que cada any puja a peu a Montserrat.
Ara han passat dos anys, 2020 i 2021, en què els romiatges a Montserrat s’han vist minvats i limitats per la malura, amb tot, el projecte iniciat el 1980 s’ha portat a terme de forma virtual i imaginativa, carregada de simbolismes però, en els propers dies, tornarà a celebrar-se en el seu format habitual i el seu lema serà “L’Acollí a Casa Seva”.
El fet de que els anys 80 les romeries a Montserrat no tinguessin la resposta que en dècades anteriors, va portar a totes les parròquies de l’arxiprestat de Sant Andreu de Palomar (Sant Andreu, Sant Pacià, Sant Joan de Mata, Bon Pastor, Sant Josep Manyanet i Crist Rei) a celebrar-ho conjuntament.
Les dates, sempre a primers de desembre, enguany seran els dies 8, 10 i 11. Mentre alguns pugen divendres, fent estada de tres dies, i altres dissabte, de dos, realitzant ambdós una vetlla de pregària al Monestir, un grup de caminadors surt a les quatre de la matinada del dissabte, passa tot el dia de camí i arriba al Monestir al vespre, sent acollit amb un brou generós i podent dormir a l’alberg.
El grup més nombrós és el que accedeix el mateix diumenge, sortint cap a les set del matí diferents autocars des de diversos punts segons les parròquies. A les 9 se celebra una missa al monestir i, desprès d’uns temps lliure i jocs al migdia, a la Sala de la Façana del Monestir cada any es pronuncia una conferència, la d’enguany “Misteris i curiositats sobre Montserrat” a càrrec de qui signa aquestes ratlles. Seguidament es dina i en acabar es reuneix tot el grup per a procedir al comiat i passar el bastó de relleu a la parròquia que pertoqui organitzar-la l’any vinent.
Efectivament, malgrat que al llarg dels anys les parròquies s’encarreguen d’alguns punts concrets de la romeria, la coordinació es porta rotatorialment i per torns, cada any una diferent.
A punt de fer-se fosc, els autocars amb els qui han pujat un sol dia, els qui han sojornat a Montserrat i els que han pujat a peu retornen al punt de partida. També algunes persones acudeixen a la romeria en els seus vehicles particulars. Actualment i pel nombre d’inscrits, es calcula la participació en unes cent cinquanta persones.
Fotografia: panoràmica de l’Abadia de Montserrat | Joan Pallarès