Els murals combinaran la història del ferrocarril a Sant Andreu amb les noves propostes de mobilitat d’aquest mitjà.
El major mural d’art urbà realitzat fins ara en una estació ferroviària correrà en paral·lel a les obres que realitza l’entitat en aquest barri barceloní, emmarcades en el Pla de Transformació de Rodalies, que aborda en aquests moments i en aquesta zona la construcció d’un nou edifici de viatgers, així com el traçat definitiu de la línia Barcelona-Granollers-Girona per l’interior de La Sagrera.
Sota el lema “Fent via, fent vida”, els artistes internacionals Miquel Wert i Roc Blackblock, de la mà de la productora barcelonina Rebobinart- signen una obra d’art urbà que discorrerà pels murs laterals de la futura estació soterrada en una superfície de 3.113 m², que equival pràcticament a un terç d’una poma de l’Eixample de Barcelona.
D’aquesta superfície, 1.329 m² es troben en el costat muntanya i 1.784 m² en el costat mar.
Els monumentals murals traslladaran al ciutadà que accedeix o visita l’estació a viure una experiència singular en posar al seu abast la història, el servei i l’evolució de la innovació del ferrocarril, prenent com a referències, tant el context ferroviari que envolta l’estació (estació, tallers, vies, etc.), com als viatgers i treballadors ferroviaris en diferents èpoques.
El recorregut pel passat i el futur reconeix el llegat del ferrocarril, la seva contribució al desenvolupament social i econòmic del territori i la societat i el seu lideratge en la construcció d’un nou model de mobilitat.
L’actuació promou una visió de l’art urbà al servei de la societat, que a través de la creació de projectes arrela en el territori i aporta valor afegit a l’espai, generant una nova via de comunicació amb la ciutadania. Així mateix, reforça l’estratègia promoguda per Adif de convertir les estacions en nodes de mobilitat sostenible, multimodal i intel·ligent i en centres de vida, amb personalitat pròpia i integrats en l’entorn.
La proposta treballada conjuntament amb els artistes i Adif AV es plasma en diferents temàtiques:
- El costat mar mostrarà el desenvolupament del ferrocarril a Sant Andreu, els orígens de la línia Barcelona-Granollers, l’edifici històric de l’estació i els tallers de la Maquinista Terrestre i Marítima (MTM). A més, inclourà referències a la història del ferrocarril a Catalunya.
- En el costat muntanya, es visibilitzarà l’aposta per un ferrocarril sostenible, destacant el triple paper d’aquest transport, que promou la mobilitat de proximitat, les connexions de regions a alta velocitat i el trasllat de mercaderies. Així mateix, destacarà la construcció de noves infraestructures integrades en les trames urbanes, cohesionant barris separats històricament pel ferrocarril. Infraestructures que contribueixen a dinamitzar l’activitat econòmica, generen espais per a usos urbans i sumen en la descarbonització de les ciutats.
El caràcter didàctic de la iniciativa es materialitza en el desplegament de codis QR per a explicar conceptes com l’origen de l’ample de via, l’evolució dels carrils, els tipus de travesses; i recollir informació i imatges del ferrocarril en el barri, així com de la nova estació i l’operació La Sagrera-Sant Andreu.
La transformació del ferrocarril en Rodalies
El ferrocarril ha estat històricament lligat al desenvolupament del barceloní barri de Sant Andreu des que van arribar les seves vies en 1854 i ara l’operació de La Sagrera-Sant Andreu converteix el districte en un punt neuràlgic de la xarxa ferroviària, en part gràcies al finançament de la Unió Europea-NextGenerationEU.
Ja en 2022 i abans de tancar l’any, les infraestructures ferroviàries en aquest sector del nord de Barcelona faran un gran salt qualitatiu: la gran operació ferroviària i urbanística de La Sagrera-Sant Andreu, en el Pla de Transformació de Rodalies, aconseguirà el seu segon gran fita amb la posada en servei de la nova estació de Sant Andreu -vestíbul, noves connexions amb les andanes i la integració en l’entorn urbà- i del traçat definitiu de la línia d’ample convencional Barcelona-Granollers-Girona per l’interior de la futura estació de La Sagrera.
Sant Andreu serà una estació en corba amb dues andanes centrals i quatre vies, per a atendre serveis de rodalia i regionals. Integrada en el futur parc lineal de Sant Andreu-La Sagrera, la solució tècnica s’ha projectat en dos nivells, un sobre la llosa de plataforma que cobreix les vies, on s’emplaça l’edifici de viatgers, que tindrà una superfície de gairebé 700 m². Des d’aquest, s’accedirà a les andanes, situats en el nivell inferior.
A més d’accessible, l’estació serà sostenible en aprofitar al màxim la llum natural amb envidraments en la façana i grans claraboies en la llosa superior.
Fotografia de portada i interior: fragments del disseny de l’obra mural | Adif AV
Vídeo: explicació de l’obra de l’estació i del mural | Adif AV