Per unes o altres raons, gairebé sempre el transport públic queda desacreditat quan més necessari resulta.
La segona quinzena de setembre està resultant desastrosa per al prestigi del transport públic, i això que les perspectives eren bones ja que la gratuïtat dels serveis de Rodalies i Mitjana distància convencional amb la creació d’un títol multiviatge vàlid per a viatges recurrents entre l’1 de setembre i el 31 de desembre va impulsar una mica el nombre de viatgers.
Però l’alegria no va durar gaire ja que el dia 9 hi va haver una aturada general a primera hora del matí del servei de Renfe, el dia 17 de setembre l’estació de Sant Andreu Comtal es convertia en final de trajecte d’entrada a Barcelona i la connexió amb la resta de serveis públics de transport (bus i metro) de la ciutat està resultant ineficient en hores punta amb imatges esfereïdores del vestíbul, de les escales i de l’andana del metro de Sant Andreu ple de gent amb temperaturas pròpies d’un forn en ple funcionament.
Les raons dels sindicats
Ahir, tot i les reunions de mediació dutes a terme darrerament, els sindicats que conformen el comitè d’empresa de TMB (Transports Metropolitans de Barcelona) van convocar vaga del 22 al 30 de setembre, coincidint amb les festes de la Mercè a Barcelona, ja que no han arribat a un acord amb l’empresa.
Des del punt de vista sindical, l’empresa segueix enrocada, tot i la situació de crisi actual, en no atendre la principal demanda de les treballadores i treballadors que n’és evitar perdre el poder adquisitiu de les seves nòmines tot i les darreres reunions de mediació que s’han dut a terme en el Departament de Treball.
L’empresa de TMB no ha mostrat amb la plantilla de persones treballadores cap empatia tot i la inflació del 10,5% de l’IPC que pateix tot el país. I s’hi suma a aquest fet que l’empresa ja té un deute de 25 milions d’euros que no ha reconegut en la seva totalitat. Aquest, com es va denunciar fa uns mesos, va sorgir per un mal càlcul d’actualització en la nòmina (en el complement de lloc de treball) per part de l’administració.
Els sindicats van proposar l’abonament en dies de descans dels treballadors i les treballadores per tal d’anar resolent el deute i TMB no ha reconegut ni un 50% del deute i considera que només si la jubilació parcial es compacte, es durà a terme el pagament del deute.
Des del Comitè de Vaga, davant la negativa de TMB, ha decidit mantenir la convocatòria de vaga d’entre el 22 al 30 de setembre. La vaga tindrà franges horàries: Durant el 22 de setembre, aquesta serà de 24h. Del 23 al 30 de setembre, es faran 2 hores per cada torn (és a dir, de 2h a 4h, de 10h a 12h i de 21h a 23h).
Tota la plantilla de l’empresa reclamen compressió per part dels usuaris i usuàries d’autobús davant aquesta situació i lamenten si la casuística pot generar perjudicis.
Les raons de TMB
Per la seva banda, la companyia considera que els representants sindicals han tancat la porta al diàleg, sense valorar les propostes de la companyia i reiterant les seves demandes maximalistes, malgrat l’advertiment que aquestes exigències suposen una vulneració de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat que estableix un increment salarial màxim per a les empreses públiques del 2% aquest any.
L’empresa accepta que els increments siguin els màxims que permeti la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat durant tota la vigència del conveni. En cas que el Govern modifiqués aquest límit vigent del 2% per aquest any, l’empresa ho aplicaria automàticament.
A més, existeix un acord amb motiu de la sortida de la vaga, que es va convocar el passat mes de febrer, per a la creació d’un Bonus Anual, de caràcter variable, per un import màxim de 610 euros que representa un increment addicional de l’1,5%. Aquest acord té valor de conveni i el seu abonament està condicionat precisament a la signatura definitiva del conveni.
La Direcció entén que va arribar a tots els límits legals que podia oferir i en un esforç extraordinari per evitar la vaga va plantejar el dia 20 de setembre diverses millores en resposta als 12 punts de la plataforma sindical. Entre les propostes cal destacar: garantir la jubilació parcial amb una millora de dies i condicions, reduir la jornada anual en un dia, abonar als conductors els desplaçaments a la presa de servei fora de les cotxeres, garantir la pujada màxima salarial que estableixi la llei per als quatre anys de vigència del conveni.
La Direcció de l’empresa referma la seva voluntat de negociar per arribar a un acord en el marc de la legalitat vigent i evitar una vaga perjudicial per als usuaris, per a la plantilla i per a la companyia.
Fotografia: imatge interior d’un autobús articulat de TMB | canalnoticias.usecim.es